Košík je prázdný

Chyba "Too many authentication failures for user" je relativně běžný problém, který může uživatele CentOS 7 potkat při pokusech o přihlášení pomocí SSH (Secure Shell). Tato chyba naznačuje, že došlo k překročení maximálního povoleného počtu neúspěšných pokusů o autentizaci. Chyba je často způsobena nesprávnou konfigurací klienta nebo serveru, popřípadě narušením bezpečnosti. V následujících krocích popíšeme, jak tento problém efektivně identifikovat a vyřešit.

Příčiny chyby

  • Příliš mnoho klíčů nabízených klientem: SSH klient může při pokusu o přihlášení nabídnout všechny klíče uložené v agentovi ssh, což může překročit maximální povolený počet pokusů o autentizaci na serveru.
  • Nesprávná konfigurace na straně serveru: Server může mít nastaven příliš nízký limit pro maximální počet pokusů o autentizaci.

Řešení problému

1. Zkontrolovat a upravit konfiguraci SSH klienta

Na straně klienta můžete specifikovat, který klíč chcete použít pro autentizaci, a tím snížit počet pokusů o autentizaci. V souboru ~/.ssh/config přidejte následující konfiguraci pro specifický host:

Host mujserver.cz
  HostName mujserver.cz
  IdentityFile ~/.ssh/muj_klic_rsa
  IdentitiesOnly yes

Tímto způsobem zajistíte, že SSH klient nabídne pouze specifikovaný klíč, a tím se vyhnete chybě způsobené příliš mnoha pokusy o autentizaci.

2. Zvýšení limitu pro autentizační pokusy na straně serveru

Pokud máte přístup k serveru, můžete zvýšit limit pro maximální počet neúspěšných pokusů o autentizaci. Upravte konfigurační soubor SSH daemonu /etc/ssh/sshd_config a zvětšete hodnotu MaxAuthTries. Například:

MaxAuthTries 6

Po úpravě konfigurace nezapomeňte restartovat službu SSH daemon:

sudo systemctl restart sshd

3. Kontrola bezpečnosti

Je také důležité ověřit, zda za těmito neúspěšnými pokusy nestojí pokusy o neautorizovaný přístup. Pro kontrolu můžete prohlédnout logy SSH přihlášení /var/log/secure a identifikovat podezřelou aktivitu.

 

Chyba "Too many authentication failures for user" může být řešena správným nastavením SSH klienta a serveru a zvýšením povědomí o bezpečnostních aspektech. Důležité je také pravidelně monitorovat logy a reagovat na jakékoli nesrovnalosti, které by mohly naznačovat pokusy o neautorizovaný přístup.