Košík je prázdný

CentOS 7, stejně jako mnoho jiných distribucí Linuxu, používá pro plánování úloh cron. Pro editaci cron tabulky (crontab) se často využívá příkaz crontab -e. Výchozím editorem je obvykle editor Vim, ale ne všichni uživatelé se s ním cítí pohodlně. V tomto článku si ukážeme, jak změnit výchozí editor pro příkaz crontab -e na Nano, který je pro mnohé uživatele přívětivější.

Předpoklady

Před změnou výchozího editoru je důležité zajistit, že máte na CentOS 7 nainstalovaný editor Nano. Můžete to prověřit příkazem:

which nano

Pokud je editor nainstalován, tento příkaz vrátí cestu k aplikaci. Pokud není nainstalován, můžete jej nainstalovat pomocí YUM:

sudo yum install nano -y

Změna výchozího editoru

Existují dvě hlavní metody, jak změnit výchozí editor pro crontab -e na CentOS 7:

1. Dočasná změna výchozího editoru

Pro dočasnou změnu editoru můžete použít proměnnou prostředí EDITOR nebo VISUAL před spuštěním příkazu crontab -e. Tento způsob změní výchozí editor pouze pro aktuální terminálovou relaci.

export EDITOR=nano

nebo

export VISUAL=nano

Po nastavení této proměnné můžete otevřít crontab a měli byste být přesměrováni do editoru Nano.

2. Trvalá změna výchozího editoru

Pokud chcete změnit výchozí editor trvale pro všechny budoucí terminálové relace, měli byste přidat výše uvedený export příkaz do souboru .bashrc nebo .bash_profile ve vašem domovském adresáři.

Otevřete soubor .bashrc nebo .bash_profile v editoru:

nano ~/.bashrc

a přidejte na konec souboru řádek:

export EDITOR=nano

Uložte a zavřete soubor. Aby se změny projevily, musíte buď znovu načíst konfigurační soubor příkazem source ~/.bashrc, nebo jednoduše restartovat terminál.

Po dokončení těchto kroků bude Nano nastaven jako výchozí editor pro crontab -e na vašem systému CentOS 7.

 

Změna výchozího editoru pro crontab -e na CentOS 7 na Nano může zjednodušit úpravy cron tabulky pro uživatele, kteří preferují tento editor. Díky jednoduchým krokům uvedeným v tomto článku můžete rychle přepnout mezi editory a zvýšit tak svou produktivitu při práci s cronem.