Košík je prázdný

V dnešní době je monitorování a logování klíčových operací a událostí nezbytnou součástí správy a provozu kontejnerizovaných aplikací. Docker, jako jedna z předních platform pro kontejnerizaci, nabízí různé možnosti pro správu logů kontejnerů. Tento článek poskytuje podrobný návod na nastavení systémového logování pro Docker kontejnery pomocí journald na operačním systému CentOS 7.

Předpoklady Než začnete, ujistěte se, že na vašem systému CentOS 7 je nainstalovaný Docker a že systém je aktualizován na nejnovější dostupné verze. Toho lze dosáhnout spuštěním následujících příkazů:

sudo yum update
sudo yum install docker

Dále se ujistěte, že služba Docker je spuštěná a povolena pro automatické spuštění při bootování systému:

sudo systemctl start docker
sudo systemctl enable docker

Konfigurace Dockeru pro použití journald Docker umožňuje konfiguraci logovacího ovladače na úrovni daemonu i na úrovni jednotlivých kontejnerů. Pro nastavení journald jako výchozího logovacího ovladače pro všechny kontejnery postupujte následovně:

  1. Editace Docker Daemon konfiguračního souboru Upravte nebo vytvořte konfigurační soubor Docker daemonu v /etc/docker/daemon.json a přidejte journald jako výchozí logovací ovladač:

    {
      "log-driver": "journald"
    }
    

    Pokud soubor /etc/docker/daemon.json již existuje, ujistěte se, že přidáváte nebo upravujete pouze klíč log-driver.

  2. Restartování Docker daemonu Aby se změny projevily, je nutné restartovat Docker daemon:

Zobrazení logů kontejnerů Po nastavení journald jako logovacího ovladače můžete pro zobrazení logů kontejnerů využít nástroj journalctl. Příklad zobrazení logů pro konkrétní kontejner:

sudo journalctl CONTAINER_NAME=<název_kontejneru>

Tento příkaz zobrazí všechny logy specifického kontejneru. Můžete také filtratovat logy podle času, úrovně závažnosti a dalších kritérií, které journalctl nabízí.

Použitím journald jako logovacího ovladače pro Docker kontejnery na CentOS 7 můžete efektivně centralizovat a spravovat logy vašich kontejnerů. Tato metoda poskytuje robustní a flexibilní řešení pro sledování a analýzu logů, což je klíčové pro údržbu a bezpečnost kontejnerizovaných aplikací.