Košík je prázdný

Turris OS je specializovaný operační systém vyvinutý pro routery a další síťová zařízení. Tento systém byl původně navržen pro projekt Turris, který byl iniciován CZ.NIC, správcem české národní domény .cz. Cílem tohoto projektu je zvýšit bezpečnost domácích a firemních sítí prostřednictvím aktivní ochrany proti kybernetickým hrozbám.

Základní charakteristiky Turris OS

Turris OS je založen na open-source operačním systému OpenWrt, který je oblíbený pro použití v embedded zařízeních, zejména routerech. Systém je optimalizován tak, aby poskytoval pokročilé funkce správy sítě a zároveň zůstal uživatelsky přívětivý.

Hlavní funkce Turris OS:

  • Aktivní ochrana: Turris OS používá systém kolekce dat o provozu a podezřelé aktivitě zvaný "Project Turris". Data jsou analyzována v reálném čase, což umožňuje identifikovat a automaticky blokovat potenciální hrozby.

  • Automatické aktualizace: Systém je vybaven mechanismem pro automatické aktualizace, které zajišťují, že bezpečnostní záplaty a aktualizace softwaru jsou aplikovány ihned po jejich vydání.

  • Rozšířené nastavení sítě: Uživatelé mohou využít rozsáhlé možnosti konfigurace sítě, včetně podpory pro VPN, rozšířené firewall pravidla, a mnoho dalších funkcí.

  • Modulární rozšiřitelnost: Díky podpoře pro instalaci dodatečných balíčků mohou uživatelé rozšířit funkčnost systému podle svých specifických potřeb.

Technické specifikace

Turris OS je kompatibilní s řadou hardwarových platforem. Primárně je navržen pro použití na routerech Turris, jako jsou Turris Omnia a Turris MOX, které poskytují výkonný hardware optimalizovaný pro bezpečnostní a správcovské funkce systému.

Podporované technologie:

  • IPv6: Plná podpora pro IPv6, což je důležité pro budoucí rozvoj internetových sítí.

  • DNSSEC: Podpora pro DNSSEC zvyšuje bezpečnost DNS dotazů a zabrání jejich manipulaci.

  • HaaS (Honeypot as a Service): Služba, která umožňuje routeru fungovat jako lákadlo pro útočníky, což pomáhá identifikovat nové hrozby.

Uživatelské rozhraní a konfigurace

Turris OS nabízí dvě hlavní rozhraní pro konfiguraci: klasické webové rozhraní a pokročilý příkazový řádek. Webové rozhraní, známé jako Foris, je designováno pro snadnou a intuitivní konfiguraci základních funkcí routeru. Pro pokročilé uživatele a specifické nastavení je k dispozici rozhraní LuCI, které je více technicky orientované a poskytuje podrobné možnosti nastavení.

Turris OS představuje pokročilé řešení pro správu síťových zařízení, které klade důraz na bezpečnost, stabilitu a uživatelskou přívětivost. Díky své otevřenosti a modularitě je vhodný jak pro domácí použití, tak pro nasazení v náročnějších firemních prostředích. Jeho schopnost adaptovat se na nové hrozby a automaticky se aktualizovat z něj činí jedno z nejbezpečnějších řešení na trhu.