Košík je prázdný

DKIM (DomainKeys Identified Mail) je e-mailová autentizační metoda, která pomáhá zabezpečit integritu zpráv a ověřit pravost odesílatele. V tomto článku prozkoumáme možnosti nastavení DKIM, které jsou klíčové pro efektivní ochranu e-mailové komunikace proti útokům jako je phishing a spoofing.

1. Generování DKIM klíče

Prvním krokem v nastavení DKIM je generování páru klíčů (veřejného a soukromého). Veřejný klíč bude zveřejněn v DNS záznamu domény, zatímco soukromý klíč bude bezpečně uložen na e-mailovém serveru. K generování klíčů můžete využít nástroje jako OpenSSL nebo specializované DKIM generátory.

2. Publikace veřejného klíče v DNS

Veřejný klíč musí být publikován v TXT záznamu v DNS domény. Záznam by měl obsahovat název, který obvykle odpovídá selektoru DKIM, a hodnotu, která zahrnuje informace o veřejném klíči a další parametry DKIM. Příklad záznamu:

default._domainkey.vasedomena.cz TXT "v=DKIM1; k=rsa; p=MIGfMA0GCSqG..."

3. Konfigurace e-mailového serveru

E-mailový server musí být konfigurován tak, aby přidával DKIM podpis do hlaviček odchozích e-mailů. Tento proces zahrnuje získání soukromého klíče a nastavení pravidel pro podepisování zpráv. Serverové řešení jako Postfix, Exim nebo Microsoft Exchange nabízí různé možnosti pro integraci DKIM.

4. Nastavení selektoru a politiky

Selektor DKIM umožňuje definovat, který klíč by měl být použit pro verifikaci podpisu. To je užitečné, pokud chcete mít více klíčů pro různé účely nebo oddělení. Dále můžete definovat politiku DKIM (označovanou jako DKIM Policy), která určuje, jak přísné kontroly by měly být prováděny přijímajícími servery.

5. Monitoring a analýza DKIM záznamů

Po implementaci DKIM je důležité monitorovat a analyzovat efektivitu nastavení. To zahrnuje sledování reportů o autentizaci zpráv, které jsou posílány pomocí DMARC protokolu. Tyto reporty vám pomohou identifikovat potenciální problémy a optimalizovat nastavení DKIM.

 

Správné nastavení DKIM je klíčové pro zabezpečení e-mailové komunikace a ochranu před nežádoucími útoky. Postupujte podle těchto kroků, abyste zajistili, že vaše e-maily budou autentické a důvěryhodné.