Košík je prázdný

Registrace domény s koncovkou .CZ je nezbytným krokem pro každou českou firmu nebo jednotlivce, který chce mít vlastní Webové stránky s lokálním zaměřením. Proces registrace má svá specifická pravidla a požadavky, které je třeba dodržet. Tento článek podrobně rozebere, co všechno musíte splnit, abyste mohli úspěšně zaregistrovat .CZ doménu.

Kdo může registrovat .CZ doménu?

Pro registraci .CZ domény není nutné mít trvalý pobyt v České republice. Doménu může registrovat jak fyzická osoba, tak právnická osoba z jakékoliv země. Nicméně je třeba splnit následující podmínky:

  • Správné vyplnění registračních údajů: Musíte uvést pravdivé a aktuální informace o držiteli domény.
  • Platná emailová adresa: Emailová adresa musí být funkční a aktuální, protože bude sloužit k ověřování a komunikaci.

Výběr a ověření dostupnosti domény

Před samotnou registrací je nutné ověřit, zda je vámi vybraná doména volná. To můžete udělat prostřednictvím různých online nástrojů dostupných u registrátorů domén. V případě, že je doména již obsazená, budete muset zvolit jiný název.

Výběr registrátora

Registraci .CZ domény můžete provést pouze prostřednictvím akreditovaného registrátora. Registrátor je zprostředkovatel, který za vás provede veškeré formality spojené s registrací. V České republice existuje několik desítek akreditovaných registrátorů.

 

Postup registrace

1. Výběr domény a ověření dostupnosti:

  • Vyberte si název domény a zkontrolujte její dostupnost u vybraného registrátora.

2. Vyplnění registračního formuláře:

  • Zadejte všechny požadované údaje, včetně jména, adresy, telefonního čísla a emailové adresy.

3. Ověření údajů:

  • Registrátor ověří správnost vámi zadaných údajů. V některých případech může být vyžadováno dodatečné ověření totožnosti.

4. Zaplacení registračního poplatku:

  • Po úspěšném ověření údajů musíte uhradit registrační poplatek. Cena se může lišit v závislosti na registrátorovi, ale obvykle se pohybuje v rozmezí 150–300 Kč za rok.

5. Dokončení registrace:

  • Po úhradě poplatku a úspěšném ověření údajů bude doména zaregistrována na vaše jméno.

Pravidla pro správu a údržbu domény

Aktualizace údajů:

  • Držitel domény je povinen udržovat své kontaktní údaje aktuální. Změny údajů je třeba hlásit registrátorovi.

Obnovení domény:

  • Doménu je nutné pravidelně obnovovat. Registrátor vás obvykle upozorní na blížící se expiraci domény.

Převod domény:

  • Doménu můžete kdykoliv převést na jiného držitele. Převod je nutné provést prostřednictvím registrátora a může být zpoplatněn.

 

Registrace .CZ domény je relativně jednoduchý proces, který však vyžaduje splnění určitých pravidel a podmínek. Správný výběr registrátora a pečlivé vyplnění všech údajů vám zajistí bezproblémovou registraci a správu vaší domény. Dodržování pravidel pro údržbu a aktualizaci údajů vám pomůže předejít nepříjemnostem spojeným s expirací nebo ztrátou domény.