Košík je prázdný

MTA-STS (Mail Transfer Agent Strict Transport Security) je bezpečnostní standard, který slouží k zajištění bezpečné emailové komunikace pomocí protokolu SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Cílem tohoto standardu je zabránit útočníkům v zachycení nebo manipulaci s emaily při jejich přenosu mezi servery. MTA-STS specifikuje, jak mají servery validovat TLS certifikáty a zavádět bezpečná připojení.

Princip fungování MTA-STS

MTA-STS pracuje na základě publikování speciálních politik pomocí DNS a HTTPS. Tyto politiky definují, jak mají být emailové servery konfigurovány pro zabezpečený přenos emailů. Standard zahrnuje následující kroky:

  1. Publikování politiky: Doména publikujte MTA-STS politiku prostřednictvím DNS záznamu a HTTPS souboru. DNS záznam typu TXT obsahuje informaci o dostupnosti MTA-STS politiky a její verzi. HTTPS soubor, obvykle umístěný na adrese https://mta-sts.<domena>/mta-sts.txt, obsahuje detailní informace o politice.

  2. Validace politiky: Při pokusu o doručení emailu MTA odesílajícího serveru nejprve zkontroluje DNS záznam příjemce, zda podporuje MTA-STS. Pokud ano, stáhne a ověří HTTPS soubor s politikou.

  3. Zabezpečení připojení: Na základě stažené politiky se MTA odesílajícího serveru pokusí navázat zabezpečené připojení s příjemcovým serverem pomocí TLS. Pokud nelze navázat zabezpečené spojení dle politiky, email není doručen.

Konfigurace MTA-STS

Krok 1: Vytvoření a publikování DNS záznamu

Doména musí publikovat DNS záznam typu TXT v podobě:

_mta-sts.<domena> IN TXT "v=STSv1; id=<unikatni-id>"

Kde v=STSv1 specifikuje verzi standardu a id=<unikatni-id> je unikátní identifikátor politiky, který se mění při každé aktualizaci politiky.

Krok 2: Vytvoření MTA-STS politiky

Politika je textový soubor, který obsahuje informace o požadavcích na TLS. Typický soubor může vypadat takto:

version: STSv1
mode: enforce
mx: mx1.example.com
mx: mx2.example.com
max_age: 86400

Krok 3: Publikování MTA-STS politiky

Politika musí být veřejně dostupná na adrese https://mta-sts.<domena>/mta-sts.txt. Webový server, který poskytuje tuto politiku, musí podporovat HTTPS a mít platný TLS certifikát.

Výhody implementace MTA-STS

  1. Zvýšená bezpečnost emailové komunikace: MTA-STS chrání proti MITM (man-in-the-middle) útokům, kde útočník může zachytit nebo změnit obsah emailu.

  2. Zlepšení důvěryhodnosti domény: Používání bezpečnostních standardů, jako je MTA-STS, zvyšuje důvěryhodnost vaší domény a může zlepšit reputaci při doručování emailů.

  3. Jednoduchá správa: Jakmile je MTA-STS správně nakonfigurováno, jeho údržba je minimální a nevyžaduje pravidelnou intervenci.

 

MTA-STS je důležitým krokem směrem k zajištění bezpečné emailové komunikace. Implementací tohoto standardu mohou organizace výrazně snížit riziko zachycení nebo manipulace s emaily během jejich přenosu. Tento článek poskytl přehled principů, kroků k implementaci a výhod MTA-STS, které by měly být zváženy při zabezpečování emailových služeb.