Košík je prázdný

Provozování více verzí MariaDB databází na jednom serveru může být nezbytné v situacích, kdy různé aplikace vyžadují různé verze databáze nebo při postupném přechodu mezi verzemi. Tento článek se zaměří na konkrétní postupy a nejlepší praxe pro instalaci a správu více verzí MariaDB na jednom serveru.

Příprava serveru

  1. Záloha stávajících dat: Před jakýmikoli změnami proveďte úplnou zálohu všech stávajících databází a konfigurací, aby byla zajištěna možnost obnovy v případě problémů.

  2. Aktualizace systému: Ujistěte se, že váš operační systém a všechny důležité balíčky jsou aktuální. Pro systémy založené na Debianu použijte příkazy:

    sudo apt update
    sudo apt upgrade
    

Instalace více verzí MariaDB

  1. Použití Dockeru: Docker je ideální nástroj pro provozování více verzí MariaDB na jednom serveru díky své schopnosti izolovat jednotlivé instance databází. Nainstalujte Docker podle oficiální dokumentace.

  2. Stažení Docker image pro různé verze MariaDB: Stáhněte potřebné verze MariaDB pomocí Dockeru:

    docker pull mariadb:10.5
    docker pull mariadb:10.6
    docker pull mariadb:10.11
    
  3. Spuštění kontejnerů pro každou verzi: Vytvořte a spusťte kontejner pro každou verzi MariaDB s různými porty:
    docker run -d --name mariadb_10_5 -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=root_password -p 3306:3306 mariadb:10.5
    docker run -d --name mariadb_10_6 -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=root_password -p 3307:3306 mariadb:10.6
    docker run -d --name mariadb_10_11 -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=root_password -p 3308:3306 mariadb:10.11
    ​

Konfigurace a správa více instancí

  1. Nastavení přístupu a konfigurace: Ujistěte se, že každá instance má správně nastavené konfigurační soubory a přístupová práva. Pro každou instanci můžete upravit konfiguraci podle potřeby:

    docker exec -it mariadb_10_5 bash
    vi /etc/mysql/my.cnf
    
  2. Správa připojení a výkonu: Sledujte zatížení jednotlivých instancí a optimalizujte jejich výkon. Můžete použít nástroje jako top, htop nebo docker stats pro monitorování výkonu kontejnerů.

 

Zabezpečení databází

  1. Šifrování a zabezpečení dat: Ujistěte se, že data jsou šifrována a přístupová práva jsou správně nastavena. Pro šifrování dat můžete použít příslušné MariaDB funkce.

  2. Síťová bezpečnost: Konfigurujte firewall tak, aby povoloval přístup k databázím pouze z oprávněných IP adres. Pro systémy založené na Debianu můžete použít ufw:

    sudo ufw allow from your_ip_address to any port 3306
    sudo ufw allow from your_ip_address to any port 3307
    sudo ufw allow from your_ip_address to any port 3308
    
  3. Pravidelné aktualizace a zálohy: Udržujte všechny instance MariaDB aktualizované a pravidelně zálohujte databáze, aby byla zajištěna obnova dat v případě selhání.

Provozování více verzí MariaDB databází na jednom serveru může být efektivně zvládnuto pomocí Dockeru. Tímto způsobem lze izolovat jednotlivé verze a zajišťovat jejich správný chod bez vzájemných konfliktů. Správná konfigurace, sledování výkonu a zabezpečení databází jsou klíčovými faktory pro úspěšné nasazení a provoz více verzí MariaDB na jednom serveru.