Košík je prázdný

Migrace webu z Joomly na Wordpress může být komplexní proces, který vyžaduje pečlivé plánování a provedení. Tento článek poskytuje podrobný návod na migraci webu z Joomly na WordPress, zahrnující přípravu, export dat, import dat, přizpůsobení a testování.

1. Příprava

Než začnete s migrací, je důležité provést několik přípravných kroků:

  1. Záloha webu: Zálohujte aktuální Joomla web včetně databáze a všech souborů. Můžete použít rozšíření jako Akeeba Backup.
  2. Výběr hostingu: Ujistěte se, že váš hosting podporuje WordPress. Pokud ne, může být nutné změnit poskytovatele hostingu.
  3. Instalace WordPressu: Nainstalujte WordPress na svém serveru. Můžete to provést manuálně stažením instalačního balíčku z oficiálních stránek WordPressu nebo pomocí instalačního nástroje nabízeného většinou hostingových poskytovatelů.

2. Export dat z Joomly

Dalším krokem je export dat z Joomly. Pro tento účel můžete použít rozšíření jako J2XML:

  1. Instalace J2XML: Stáhněte a nainstalujte J2XML z Joomla Extensions Directory.
  2. Export příspěvků a stránek: Použijte J2XML k exportu obsahu. V administraci Joomly přejděte do „Komponenty“ > „J2XML“ a vyberte obsah, který chcete exportovat (příspěvky, stránky, kategorie atd.). Exportujte data do XML souboru.
  3. Export mediálních souborů: Stáhněte všechny mediální soubory z adresáře /images/ pomocí FTP klienta.

3. Import dat do WordPressu

Pro import dat do WordPressu budete potřebovat plugin, který umožní import Joomla dat. Jedním z nejpoužívanějších je FG Joomla to WordPress.

  1. Instalace FG Joomla to WordPress: Nainstalujte a aktivujte plugin FG Joomla to WordPress z WordPress Plugin Directory.
  2. Import příspěvků a stránek: V administraci WordPressu přejděte do „Nástroje“ > „Importovat“ a vyberte „Joomla (FG)“. Podle instrukcí pluginu zadejte informace o vaší Joomla databázi a nahrajte exportovaný XML soubor.
  3. Import mediálních souborů: Nahrajte mediální soubory do odpovídající složky v WordPressu (/wp-content/uploads/) pomocí FTP klienta.

4. Přizpůsobení webu

Po importu dat je nutné přizpůsobit vzhled a funkčnost webu:

  1. Šablony: Vyberte a nainstalujte šablonu pro WordPress, která odpovídá designu vašeho původního Joomla webu. Můžete najít mnoho bezplatných i placených šablon na WordPress.org.
  2. Pluginy: Nainstalujte a nakonfigurujte pluginy, které nahrazují funkce používané na Joomla. Například kontaktní formuláře, galerie, SEO nástroje apod.
  3. Menu a navigace: Přizpůsobte menu a navigaci, aby odpovídaly struktuře původního webu.

5. Testování

Před spuštěním migrovaného webu je důležité provést důkladné testování:

  1. Otestujte funkčnost: Ujistěte se, že všechny stránky a příspěvky byly správně importovány a fungují bez problémů.
  2. Kontrola mediálních souborů: Zkontrolujte, zda jsou všechny obrázky a mediální soubory správně zobrazeny.
  3. SEO nastavení: Přeneste SEO nastavení a zkontrolujte, zda jsou všechny URL adresy správně přesměrovány pomocí 301 redirectů, pokud se struktura URL změnila.
  4. Rychlost a výkon: Otestujte rychlost a výkon webu pomocí nástrojů jako Google PageSpeed Insights nebo GTmetrix.

 

Migrace webu z Joomly na WordPress je komplexní proces, který vyžaduje pečlivé plánování a provedení. Tento návod vám poskytne základní kroky k úspěšné migraci, ale každý web může mít své specifické potřeby a výzvy. Pokud si nejste jisti, vždy je dobré konzultovat s odborníkem na webové migrace.