Košík je prázdný

Elasticsearch a OpenSearch jsou dvě výkonné platformy pro vyhledávání a analýzu dat, které se často používají v oblasti velkých dat. Elasticsearch, vyvinutý společností Elastic, se stal de facto standardem pro vyhledávání a indexování. OpenSearch je jeho vidlice, která vznikla po změnách licenčních podmínek u Elasticsearch. Tento článek se zaměřuje na podrobnou analýzu a porovnání těchto dvou technologií, aby pomohl uživatelům vybrat to nejlepší řešení pro jejich potřeby.

Historie a Kontext

Elasticsearch

Elasticsearch byl poprvé vydán v roce 2010 a rychle získal popularitu díky své schopnosti zpracovávat velké objemy dat v reálném čase a poskytovat rychlé a efektivní vyhledávání. Elasticsearch je součástí Elastic Stack (dříve známý jako ELK Stack), který zahrnuje také Logstash, Kibana a Beats.

OpenSearch

OpenSearch byl vytvořen v roce 2021 poté, co Elastic změnil licenční podmínky Elasticsearch z Apache 2.0 na Server Side Public License (SSPL). Amazon Web Services (AWS) se rozhodl vytvořit vidlici Elasticsearch pod názvem OpenSearch, která zůstala pod otevřenou licencí Apache 2.0.

Hlavní Rozdíly

1. Licence

Elasticsearch: Používá Server Side Public License (SSPL), což je kontroverzní licence, která vyžaduje, aby všechny služby nabízející Elasticsearch jako SaaS poskytovaly svůj zdrojový kód.

OpenSearch: Používá otevřenou licenci Apache 2.0, což umožňuje větší flexibilitu a široké přijetí v komunitě open-source.

2. Funkcionality

Elasticsearch: Nabízí širokou škálu funkcí, včetně pokročilých analytických nástrojů, strojového učení, a integrace s dalšími komponentami Elastic Stack.

OpenSearch: Snaží se udržet plnou kompatibilitu s Elasticsearch, ale přidává vlastní vylepšení a funkce, jako jsou nové pluginy a lepší podpora pro AWS služby.

3. Kompatibilita a Migrace

Elasticsearch: Migrace na jiné platformy může být složitá kvůli proprietárním funkcím a změně licence.

OpenSearch: Navrženo tak, aby bylo kompatibilní s existujícími Elasticsearch daty a dotazy, což usnadňuje migraci.

4. Ekosystém a Podpora

Elasticsearch: Silný ekosystém a podpora od Elastic, včetně komerčních nabídek a podpory.

OpenSearch: Aktivní podpora od AWS a otevřené komunity, což zahrnuje širokou škálu příspěvků a rozšíření.

Příklady Použití

Elasticsearch

  • Log Management: Elasticsearch je často používán pro shromažďování, ukládání a analýzu logů.
  • Full-Text Vyhledávání: Ideální pro implementaci full-text vyhledávacích funkcí v aplikacích.
  • Analýza Dat: V kombinaci s Kibana poskytuje vizualizace a analytické nástroje pro velké objemy dat.

OpenSearch

  • Monitoring a Diagnostika: Využití v cloudových prostředích pro monitorování a diagnostiku aplikací a služeb.
  • Security Information and Event Management (SIEM): Nasazení v bezpečnostních operacích pro analýzu a detekci hrozeb.
  • IoT Data Management: Správa a analýza dat ze zařízení IoT s vysokou škálovatelností a rychlostí.

 

Volba mezi Elasticsearch a OpenSearch závisí na specifických potřebách vašeho projektu a preferencích v oblasti licencování a podpory. Elasticsearch nabízí široký ekosystém a pokročilé funkce, ale s restriktivnější licencí. OpenSearch představuje otevřenější a flexibilnější alternativu, s aktivní podporou od AWS a komunity. Pečlivé zvážení těchto faktorů vám pomůže vybrat správné řešení pro efektivní vyhledávání a analýzu dat ve vašem prostředí.