Košík je prázdný

Podpora pro kódování videí H.265, známého také jako HEVC (High Efficiency Video Coding), přináší významné výhody, jako je vyšší kvalita obrazu při nižších datových tocích. Tento formát je čím dál tím více využíván pro streamování videa v ultra vysokém rozlišení. Bohužel, ne všechny webové prohlížeče podporují H.265 nativně, včetně Firefoxu. V tomto článku se podíváme, jak aktivovat podporu H.265 ve Firefoxu.

Co je H.265 (HEVC)?

H.265, známý také jako HEVC (High Efficiency Video Coding), je standard pro kompresi videa, který je nástupcem populárního formátu H.264. Nabízí až o 50 % lepší kompresi než H.264 při zachování stejné kvality obrazu, což znamená menší velikost souborů a rychlejší streamování.

Proč Firefox nepodporuje H.265 nativně?

Mozilla Firefox neimplementuje nativní podporu pro H.265 kvůli licenčním a patentovým problémům spojeným s tímto formátem. Místo toho se soustředí na podporu otevřených formátů jako VP8 a VP9. Pro uživatele to znamená, že pro přehrávání H.265 videí ve Firefoxu jsou nutné alternativní řešení.

Jak aktivovat podporu H.265 ve Firefoxu?

Existuje několik metod, jak aktivovat podporu H.265 ve Firefoxu. Zde jsou nejběžnější postupy:

1. Použití externího přehrávače

Jedním z nejjednodušších řešení je použití externího přehrávače videí, který podporuje H.265. Doporučujeme například VLC Media Player, který je zdarma a podporuje širokou škálu video formátů včetně H.265.

2. Instalace rozšíření

Firefox nabízí mnoho rozšíření, která mohou rozšířit jeho funkčnost. Některá z těchto rozšíření mohou přidat podporu pro H.265 videa. Doporučujeme prohledat Mozilla Add-ons a nainstalovat příslušné rozšíření.

3. Použití softwarového dekódování

Dalším způsobem, jak umožnit přehrávání H.265 videí ve Firefoxu, je použití softwarového dekódování. To může být dosaženo úpravou nastavení prohlížeče a instalací potřebných knihoven.

Úprava nastavení Firefoxu

  1. Otevřete Firefox a zadejte do adresního řádku "about:config" a stiskněte Enter.
  2. Přijměte varování a pokračujte.
  3. Vyhledejte nastavení "media.wmf.hevc.enabled" a nastavte ho na "true". To způsobí, že Firefox bude používat externí kodeky.
  4. Nainstalujte potřebné knihovny pro H.265 dekódování. Pro Windows můžete například použít FFmpeg.

Použití FFmpeg

FFmpeg je mocný nástroj pro zpracování multimediálních souborů a streamů. Pro instalaci na Windows:

  1. Stáhněte si nejnovější verzi FFmpeg z oficiálních stránek.
  2. Extrahujte stažený soubor a přidejte cestu k FFmpeg do systémové proměnné PATH.
  3. Restartujte Firefox.

4. Použití systémového dekódování (pouze Windows)

Pokud používáte Windows 10, můžete povolit systémové dekódování HEVC:

  1. Otevřete Microsoft Store.
  2. Vyhledejte a nainstalujte "HEVC Video Extensions".
  3. Restartujte počítač a zkontrolujte, zda Firefox nyní podporuje přehrávání H.265 videí.

 

Aktivace podpory H.265 videí ve Firefoxu může být trochu složitější proces, který zahrnuje několik kroků v závislosti na vašem operačním systému a preferencích. Použitím výše uvedených metod můžete dosáhnout kompatibility s tímto vysoce efektivním video formátem a užít si lepší kvalitu videa při nižší šířce pásma.

Doufáme, že vám tento průvodce pomohl a že nyní můžete snadno přehrávat H.265 videa ve vašem oblíbeném prohlížeči Firefox.