Košík je prázdný

Provozování e-shopu v rámci Evropské unie přináší obchodníkům povinnost věnovat pozornost pravidlům pro správné účtování daní z přidané hodnoty (DPH). Dva důležité koncepty, se kterými se podnikatelé v oblasti e-commerce mohou setkat, jsou OSS (One Stop Shop) a Revers charge. Oba systémy mají specifické využití v závislosti na typu transakce a zeměpisné poloze zákazníků. Tento článek se zaměří na rozdíly mezi OSS a Revers charge a na to, jak je správně implementovat v PrestaShopu.

Co je to OSS (One Stop Shop)?

OSS (One Stop Shop) je nový systém pro zjednodušení vykazování a odvádění DPH u přeshraničních prodejů v rámci EU, který byl zaveden od 1. července 2021. OSS umožňuje obchodníkům, kteří prodávají zákazníkům v různých členských státech EU, odvádět DPH pouze v jedné zemi, místo aby museli registrovat DPH v každé zemi, kde mají zákazníky. Systém OSS je vhodný zejména pro e-shopy, které prodávají konečným spotřebitelům (B2C) v jiných členských státech.

  • OSS v PrestaShopu: PrestaShop umožňuje jednoduše nastavit OSS, kdy obchodník zadá pouze jednu registraci DPH, a systém se automaticky postará o výpočet a odvádění daně pro jednotlivé státy podle jejich příslušných sazeb. Pro správné nastavení OSS v PrestaShopu je nutné mít modul, který podporuje více daňových sazeb a umožňuje správné přiřazení DPH na základě země zákazníka.

Jak OSS funguje:

  1. Obchodník registruje svůj e-shop do OSS systému v domovském státě.
  2. Prodává zboží zákazníkům do jiných členských států EU.
  3. Na základě adresy zákazníka PrestaShop automaticky vypočítá příslušnou sazbu DPH.
  4. Obchodník podává jedno čtvrtletní hlášení o DPH v rámci OSS a odvádí daň domovskému státu, který ji následně redistribuuje mezi ostatní státy.

Co je to Revers charge (přenesení daňové povinnosti)?

Revers charge, tedy přenesení daňové povinnosti, se používá při prodeji mezi podnikateli (B2B) v rámci Evropské unie. Na rozdíl od OSS, který je určený pro B2C transakce, je Revers charge využíván u B2B transakcí, kdy DPH neplatí prodejce, ale kupující. Tento systém je zavedený za účelem zjednodušení daňového zatížení a omezení administrativy spojené s přeshraničním obchodem mezi firmami.

  • Revers charge v PrestaShopu: Pro správné nastavení systému Revers charge v PrestaShopu je nutné zajistit, aby systém rozpoznal, zda je zákazník plátcem DPH v jiném členském státě. To znamená, že musí být nastavena funkce ověřování DIČ (daňového identifikačního čísla) a systém musí být schopen přenést daňovou povinnost na zákazníka v případě, že splňuje podmínky Revers charge.

Jak Revers charge funguje:

  1. Zákazník zadá při nákupu své DIČ, které je ověřeno v systému VIES.
  2. Pokud je DIČ platné a zákazník je plátcem DPH v jiném členském státě, PrestaShop automaticky aplikuje Revers charge, což znamená, že na faktuře nebude DPH.
  3. Zákazník je povinen přiznat a odvést DPH ve své zemi.

Hlavní rozdíly mezi OSS a Revers charge:

  • OSS: Používá se pro B2C transakce, kde obchodník odvádí DPH za zákazníka v zemi jeho bydliště. Tento systém je vhodný pro přeshraniční prodeje konečným spotřebitelům.
  • Revers charge: Používá se pro B2B transakce, kdy daňovou povinnost přebírá zákazník (podnikatel) v jiném členském státě. Revers charge snižuje administrativní zátěž pro prodejce a umožňuje přeshraniční obchod bez nutnosti odvádět DPH ve více zemích.

Jak správně nastavit OSS a Revers charge v PrestaShopu:

  1. Nastavení OSS:

    • V PrestaShopu aktivujte modul pro podporu OSS.
    • Ujistěte se, že máte správně nastavené daňové sazby pro jednotlivé státy EU.
    • Přidejte možnost automatického výpočtu DPH podle adresy zákazníka.
    • Registrujte svůj e-shop do OSS systému ve své zemi.
  2. Nastavení Revers charge:

    • Ověřte, že váš PrestaShop umožňuje zadávání a ověřování DIČ.
    • Aktivujte funkci Revers charge pro B2B zákazníky.
    • Zajistěte, že váš systém správně rozpozná, kdy má aplikovat přenesení daňové povinnosti na zákazníka.

 

OSS a Revers charge jsou dvě různé metody účtování DPH při přeshraničním prodeji v rámci EU. Zatímco OSS je zaměřen na B2C prodeje a zjednodušuje odvádění DPH obchodníkům, Revers charge je ideální pro B2B transakce, kde daňovou povinnost přebírá kupující. Pro správnou implementaci v PrestaShopu je důležité zajistit správné nastavení daňových modulů a ověřování DIČ, aby e-shop fungoval v souladu s platnými předpisy.

Díky správnému nastavení OSS a Revers charge můžete minimalizovat administrativní zátěž a zajistit, že váš e-shop bude plně v souladu s evropskými daňovými předpisy.