Košík je prázdný

Ve světě internetu a digitálních technologií je bezpečnost na prvním místě. Jeden z klíčových kroků k zabezpečení vaší webové stránky je implementace SSL certifikátu a aktivace HTTPS. Tento článek vám poskytne podrobný průvodce, jak na to, zejména pokud používáte Wordpress.

Co jsou SSL certifikáty a proč jsou důležité?

SSL (Secure Sockets Layer) certifikáty jsou digitální certifikáty, které ověřují identitu webové stránky a umožňují zabezpečenou komunikaci mezi webovým serverem a prohlížečem uživatele. Když je web zabezpečen SSL certifikátem, URL se mění z http:// na https://, kde „s“ znamená „secure“ (bezpečný).

Bez SSL certifikátu jsou všechna data odesílaná mezi uživatelem a webovou stránkou nezabezpečená a mohou být snadno odposlouchávána nebo modifikována třetími stranami. SSL certifikáty navíc zlepšují důvěru uživatelů ve vaši stránku a mohou pozitivně ovlivnit vaše pozice ve vyhledávačích.

Jak nastavit SSL certifikát ve WordPressu

  1. Získání SSL certifikátu: Prvním krokem je získání SSL certifikátu. Můžete si jej zakoupit u mnoha poskytovatelů, nebo využít zdarma dostupný certifikát od Let’s Encrypt. Mnoho hostingových společností nabízí SSL certifikáty jako součást svých služeb, často i s jednoduchou instalací.

  2. Instalace a aktivace SSL certifikátu: Po získání SSL certifikátu jej musíte nainstalovat na váš hostingový server. Proces instalace se liší v závislosti na poskytovateli hostingu, ale většina z nich poskytuje podrobné návody nebo možnost automatické instalace.

  3. Přesměrování na HTTPS: Aby byla vaše stránka přístupná pouze přes HTTPS, je nutné nastavit přesměrování z HTTP na HTTPS. Toto lze obvykle nastavit přímo ve vašem hostingovém prostředí nebo přidáním pravidel do souboru .htaccess na serveru.

  4. Aktualizace WordPressu a URL adres: Ve WordPressu je také potřeba aktualizovat adresu webové stránky na verzi s HTTPS. To uděláte v nastaveních WordPressu v sekci „Obecné“, kde změníte WordPressovou adresu (URL) a adresu stránky (URL) na HTTPS.

  5. Oprava smíšeného obsahu: Po přechodu na HTTPS může dojít k problémům se smíšeným obsahem, kdy některé zdroje (obrázky, skripty) jsou načítány přes nezabezpečené spojení. K opravě tohoto problému můžete využít pluginy jako je například Really Simple SSL, které automaticky opraví odkazy na vaší stránce.

 

Zabezpečení vaší WordPressové stránky pomocí SSL certifikátu a přechodem na HTTPS není jen otázkou zlepšení bezpečnosti a ochrany soukromí vašich uživatelů, ale také zvýšení důvěryhodnosti a možná i zlepšení vašeho hodnocení ve vyhledávačích. Postupujte podle výše uvedených kroků a ujistěte se, že vaše Webová stránka je bezpečná a chráněná.