Košík je prázdný

Wordpress je jednou z nejoblíbenějších platform pro tvorbu webových stránek, která nabízí flexibilitu a rozšiřitelnost díky široké škále pluginů a témat. Ačkoliv je WordPress navržen tak, aby byl co nejuživatelsky přívětivější, při práci s ním se mohou objevit chyby nebo problémy, které vyžadují debuggování a řešení. Tento článek vám poskytne přehled o tom, jak identifikovat a řešit chyby v kódu a pluginech WordPressu.

Základy debuggování ve WordPressu

Při řešení problémů ve WordPressu je prvním krokem aktivace ladícího režimu. WordPress obsahuje vestavěnou ladící funkci, kterou můžete aktivovat přidáním několika řádků kódu do souboru wp-config.php:

define('WP_DEBUG', true);
define('WP_DEBUG_LOG', true);
define('WP_DEBUG_DISPLAY', false);
@ini_set('display_errors', 0);

Tato nastavení zajistí, že všechny chyby budou zaznamenány do souboru debug.log v adresáři wp-content, aniž by byly zobrazeny uživatelům vaší stránky.

Identifikace chyb

Chyby ve WordPressu můžete identifikovat několika způsoby:

  • Záznamy chyb: Pravidelně kontrolujte soubor debug.log, abyste našli jakékoli chybové zprávy.
  • Vývojářské konzole: Použijte konzolu ve vašem webovém prohlížeči k identifikaci javascriptových chyb nebo problémů s načítáním zdrojů.
  • Pluginy pro kontrolu: Existují speciální pluginy, jako je Query Monitor, které vám pomohou identifikovat problémy s databází, hooky, HTTP požadavky a další.

Řešení problémů s pluginy a tématy

Častou příčinou problémů ve WordPressu jsou konflikty mezi pluginy nebo mezi pluginy a tématy. Postupujte následovně pro jejich řešení:

  • Deaktivace pluginů: Deaktivujte všechny pluginy a poté je postupně aktivujte, abyste zjistili, který z nich způsobuje problém.
  • Přepnutí tématu: Přepněte na výchozí téma WordPressu (např. Twenty Twenty-One) a zjistěte, zda problém přetrvává.
  • Kontrola kódu tématu a pluginů: Pokud jste schopni identifikovat konkrétní plugin nebo téma jako zdroj problému, prozkoumejte jeho kód a hledejte známé chyby nebo nekompatibility.

Pokročilé techniky debuggování

Pro hlubší analýzu a řešení složitějších problémů můžete využít:

  • Xdebug: Tento nástroj pro PHP umožňuje krokovat kód a sledovat proměnné v reálném čase.
  • Logování vlastních chyb: Můžete přidat vlastní logovací příkazy do svého kódu pro sledování hodnot proměnných a toku programu.
  • REST API logy: Problémy spojené s REST API můžete řešit pomocí WP REST API Log pluginu, který zaznamenává všechny požadavky na REST API.

 

Debuggování a řešení chyb ve WordPressu vyžaduje systematický přístup a trpělivost. Díky aktivaci ladícího režimu, pečlivé identifikaci chyb a metodickému testování pluginů a témat můžete odhalit a opravit většinu problémů, které na vaší stránce mohou nastat. V případě složitějších chyb neváhejte využít pokročilé nástroje jako je Xdebug nebo se obrátit na komunitu WordPressu pro další pomoc.