Košík je prázdný

V dnešní době, kdy se online prostředí neustále mění a vyvíjí, je často nutné přemístit web na nový hosting nebo změnit jeho doménu. Tento proces, známý jako migrace webu, může být v případě platformy Wordpress značně snazší, pokud víte, jak na to. V tomto článku se podíváme na kroky, které vám pomohou zabezpečit, aby byl váš přesun webu na WordPressu hladký a bez ztráty dat.

Příprava na migraci

1. Zálohování webu: Prvním a nejdůležitějším krokem je vytvoření úplné zálohy vašeho webu. Záloha by měla zahrnovat jak databázi, tak všechny soubory webu, včetně témat, pluginů a mediálních souborů. Pro zálohování můžete využít různé pluginy dostupné pro WordPress, jako je UpdraftPlus nebo All-in-One WP Migration.

2. Volba nového hostingu: Při výběru nového hostingového řešení zvažte jeho výkon, cenu, podporu pro WordPress a možnosti zabezpečení. Důležité je také zjistit, zda poskytovatel hostingových služeb nabízí jednoduché nástroje pro migraci.

Realizace migrace

1. Přenos souborů na nový hosting: Po vytvoření zálohy přeneste všechny soubory webu na nový hosting. To můžete udělat buď manuálně pomocí FTP klienta, jako je FileZilla, nebo využít nástrojů, které nabízí váš nový hosting.

2. Import databáze: Následně je potřeba importovat databázi vašeho webu na nový hosting. Tento krok často vyžaduje vytvoření nové databáze u vašeho nového hostingového poskytovatele a import zálohy databáze pomocí phpMyAdmin nebo jiného nástroje pro správu databází.

3. Úprava konfiguračního souboru: Po přenesení souborů a databáze upravte soubor wp-config.php, aby odrážel nové přihlašovací údaje k databázi na novém hostingu.

4. Aktualizace URL adres: Pokud měníte také doménu, je nutné aktualizovat URL adresy ve vaší databázi. To můžete provést ručně nebo pomocí pluginů, jako je Better Search Replace, který umožňuje hromadnou změnu URL adres v databázi.

Testování a dokončení migrace

1. Testování funkcionalit: Po dokončení migrace důkladně otestujte váš web na novém hostingu, abyste se ujistili, že vše funguje jak má. Kontrolujte odkazy, formuláře, funkčnost pluginů a témat.

2. Aktualizace DNS záznamů: Posledním krokem je aktualizace DNS záznamů u vašeho doménového registru, aby odrážely nový hosting. Tento krok způsobí, že vaše doména bude směřovat na nový hosting, což může trvat až 48 hodin.

 

Migrace webu na WordPressu na nový hosting nebo doménu nemusí být stresující, pokud dodržíte správný postup a nezapomenete na důležité kroky, jako je zálohování a testování. S pečlivou přípravou a pozorností k detailům můžete svůj web přesunout bez jakýchkoli komplikací nebo ztráty dat.