Košík je prázdný

V dnešní době je zabezpečení webových stránek nezbytností, nejen pro ochranu citlivých dat, ale také pro zvýšení důvěryhodnosti vašeho webu v očích návštěvníků a vyhledávačů. Jedním z klíčových kroků ke zvýšení bezpečnosti vašeho webu je instalace SSL (Secure Sockets Layer) certifikátu, který umožňuje šifrovanou komunikaci mezi webovým serverem a prohlížečem. V tomto článku se dozvíte, jak můžete SSL certifikát pro váš web zřídit.

Před zahájením

Než se pustíte do zřizování SSL certifikátu, je dobré mít:

  • Přístup k hostingu vašeho webu.
  • Ověřenou doménu, pro kterou SSL certifikát zřizujete.

Krok 1: Vyberte typ SSL certifikátu

Existují různé typy SSL certifikátů, od základních, které jsou často zdarma, po pokročilé s rozšířeným ověřením (EV), které vyžadují podrobnější ověření identity a jsou vhodné pro velké e-commerce stránky. Rozhodněte se, který typ certifikátu je pro váš web nejvhodnější.

Krok 2: Pořiďte SSL certifikát

SSL certifikáty můžete získat od mnoha poskytovatelů, včetně vašeho hostingového provideru. Mnoho hostingových společností nabízí snadné zřízení SSL certifikátu přímo z jejich uživatelského rozhraní.

  • Zdarma SSL certifikáty: Organizace jako Let's Encrypt nabízejí bezplatné SSL certifikáty, které jsou ideální pro blogy, osobní stránky a malé firmy.
  • Placené SSL certifikáty: Pro obchodní stránky a stránky s vyššími nároky na zabezpečení může být vhodnější zakoupit certifikát s pokročilým ověřením.

Krok 3: Aktivujte a nainstalujte SSL certifikát

Po získání SSL certifikátu budete potřebovat jeho aktivaci a instalaci na váš webový server. Postup se liší v závislosti na vašem hostingovém provideru a typu serveru, ale obecně zahrnuje:

  1. Generování CSR (Certificate Signing Request) na serveru.
  2. Odeslání CSR k poskytovateli SSL certifikátu.
  3. Po ověření dostanete SSL certifikát k instalaci na server.
  4. Instalace certifikátu na serveru, což často zahrnuje vložení certifikátu a soukromého klíče do správných adresářů a konfiguraci vašeho webového serveru.

Krok 4: Ověřte správnou instalaci SSL certifikátu

Po instalaci je důležité ověřit, že SSL certifikát funguje správně. To můžete udělat pomocí online nástrojů, jako je SSL Labs' SSL Test. Tyto nástroje zkontrolují, zda je certifikát správně nainstalován a aktivní.

Krok 5: Přesměrování na HTTPS

Aby vaše stránka využívala zabezpečené spojení, je třeba nastavit přesměrování z HTTP na HTTPS. Toto lze obvykle provést pomocí .htaccess souboru na Apache serverech nebo příslušnou konfigurací na jiných typech serverů.

 

Instalace SSL certifikátu je důležitým krokem k zabezpečení vašeho webu a ochraně vašich uživatelů. Postup může na první pohled působit složitě, ale s trochou praxe a správnými nástroji to zvládne každý. Nezapomeňte také pravidelně obnovovat svůj SSL certifikát, aby vaše stránka zůstala zabezpečená