Košík je prázdný

V dnešní digitální éře je Wordpress jedním z nejpopulárnějších nástrojů pro vytváření webových stránek. Existují však dvě hlavní platformy, které nesou jméno WordPress: WordPress.com a WordPress.org. Přestože obě platformy poskytují možnost vytvářet a spravovat Webové stránky, liší se v několika klíčových aspektech. Tento článek prozkoumá hlavní rozdíly mezi WordPress.com a WordPress.org, aby vám pomohl lépe pochopit, která platforma nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Co je to WordPress?

Než se ponoříme do rozdílů, je důležité pochopit, co WordPress vlastně je. WordPress je systém pro správu obsahu (CMS), který umožňuje uživatelům vytvářet a spravovat webové stránky bez potřeby rozsáhlých znalostí programování. WordPress je open-source projekt, což znamená, že je zdarma dostupný a může být modifikován kýmkoli.

WordPress.org: Open-source řešení

WordPress.org je oficiální stránka projektu WordPress, kde si můžete stáhnout WordPress software a nainstalovat jej na vlastní Webhosting. Tato možnost vyžaduje více technických znalostí, jelikož musíte software sami nainstalovat, nastavit a spravovat.

  • Vlastní hosting: Musíte si zajistit vlastní webhosting a doménu.
  • Plná kontrola: Máte úplnou kontrolu nad svým webem, včetně přístupu k databázi, souborům a všem aspektům správy.
  • Vlastní rozšíření: Můžete instalovat jakékoli pluginy a témata, včetně těch, které si sami vytvoříte nebo zakoupíte od třetích stran.
  • Odpovědnost za údržbu: Jste zodpovědní za aktualizace, zálohy a bezpečnost vašeho webu.

WordPress.com: Hostované řešení

WordPress.com je komerční služba, která vám umožní vytvořit web na platformě WordPress bez nutnosti zajišťování vlastního hostingu. Služba je provozována společností Automattic a nabízí různé tarify, od bezplatných po placené.

  • Hostování je zahrnuto: Nemusíte se starat o výběr webhostingu; vaše stránka bude hostována na serverech WordPress.com.
  • Omezení na rozšíření: Ve výchozím nastavení nemůžete instalovat vlastní pluginy ani témata, pokud nemáte jeden z vyšších tarifů.
  • Méně práce s údržbou: WordPress.com se stará o technické aspekty vašeho webu, včetně zabezpečení, aktualizací a zálohování.
  • Omezení vlastního značení: Ve volném plánu může vaše URL obsahovat subdoménu wordpress.com, a může být zobrazena reklama WordPress.com na vašem webu.

Kterou platformu si vybrat?

Volba mezi WordPress.com a WordPress.org závisí na vašich potřebách a technických dovednostech. Pokud hledáte plnou kontrolu nad svým webem a nevadí vám zvládat technické aspekty, WordPress.org je pravděpodobně lepší volbou. Na druhou stranu, pokud preferujete jednodušší řešení bez nutnosti zajišťovat vlastní hosting a jste ochotni přijmout určitá omezení, může být WordPress.com vhodnější.

V každém případě, ať už zvolíte kteroukoli platformu, WordPress vám nabízí silný nástroj pro vytváření a správu vašich webových stránek. Rozhodnutím, které nejlépe odpovídá vašim potřebám a schopnostem, můžete maximalizovat potenciál vašeho online přítomnosti.