Košík je prázdný

V dnešní digitální době je zabezpečení webových stránek klíčové pro ochranu přenášených dat a zajištění důvěry uživatelů. Implementace HTTPS na vašem Wordpress webu pomocí SSL certifikátu je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak dosáhnout vyšší úrovně zabezpečení. V tomto článku probereme, jak na WordPressu nastavit HTTPS/SSL.

Příprava před instalací SSL certifikátu

Předtím, než začnete s instalací SSL certifikátu, je důležité provést několik přípravných kroků:

  • Zálohování webu: Vždy je dobré mít aktuální zálohu vašeho webu, pro případ, že by během procesu instalace došlo k nějakým problémům.
  • Kontrola hostingového plánu: Některé hostingové společnosti nabízejí zdarma SSL certifikáty jako součást svých služeb. Zkontrolujte, zda vaše hostingová společnost tuto možnost nabízí.

Získání SSL certifikátu

Existují různé způsoby, jak získat SSL certifikát:

  • Let's Encrypt: Jedná se o bezplatnou službu, která poskytuje SSL certifikáty s cílem zvýšit celkové zabezpečení internetu. Mnoho hostingových společností podporuje Let's Encrypt přímo v kontrolním panelu.
  • Nákup od certifikační autority (CA): Můžete si také zakoupit SSL certifikát od renomovaných CA jako jsou Comodo, Symantec, GoDaddy, atd.

Instalace SSL certifikátu na WordPress

Po získání SSL certifikátu postupujte podle následujících kroků pro jeho instalaci:

  1. Instalace certifikátu přes hostingový panel: Většina hostingových společností umožňuje instalaci SSL certifikátu přímo z jejich kontrolního panelu. Proces se liší v závislosti na poskytovateli hostingu, takže je dobré sledovat jejich návody.

  2. Přesměrování HTTP na HTTPS: Po úspěšné instalaci SSL certifikátu je důležité nastavit přesměrování z HTTP na HTTPS, aby se všechny požadavky automaticky přesměrovávaly na zabezpečenou verzi webu. To lze provést úpravou souboru .htaccess (pro Apache webové servery) nebo pomocí pluginu pro WordPress, jako je například 'Really Simple SSL'.

  3. Aktualizace odkazů ve WordPressu: Je důležité aktualizovat všechny interní odkazy, aby používaly HTTPS místo HTTP. Tento krok zahrnuje odkazy ve vašem obsahu, v obrázcích, v JavaScriptu a v CSS souborech. Pluginy jako 'Better Search Replace' mohou tento proces usnadnit.

Závěrečná kontrola

Po dokončení všech kroků doporučujeme provést závěrečnou kontrolu:

  • Testování SSL certifikátu: Pomocí online nástrojů, jako je SSL Labs od Qualys, můžete zkontrolovat, zda je váš SSL certifikát správně nainstalován a konfigurován.
  • Kontrola smíšeného obsahu: Ujistěte se, že na vašem webu není žádný smíšený obsah (HTTP obsah na HTTPS stránkách), který by mohl způsobit varování ve webových prohlížečích.

Implementace HTTPS na vašem WordPress webu není jen otázkou zabezpečení; je to také faktor, který může pozitivně ovlivnit vaše SEO. S následováním výše uvedených kroků můžete zabezpečit váš web a poskytnout svým uživatelům bezpečnější prohlížení