Košík je prázdný

Bezpečnost internetového obchodu by měla být pro každého provozovatele e-shopu prioritou. V případě používání platformy PrestaShop to platí dvojnásob. PrestaShop je sice jedním z nejpopulárnějších systémů pro správu obsahu (CMS) pro e-commerce, ale jako každá jiná platforma, i ona může být terčem útoků. V tomto článku se podíváme na několik klíčových kroků, které pomohou zabezpečit váš PrestaShop obchod.

Aktualizace: Základní kámen bezpečnosti

Prvním a základním krokem je pravidelné aktualizování vaší PrestaShop instalace. To zahrnuje nejen samotný PrestaShop, ale i všechny moduly a šablony. Vývojáři pravidelně opravují bezpečnostní chyby a zveřejňují aktualizace, které tyto problémy řeší. Ignorování aktualizací otevírá dveře potenciálním útokům.

Zabezpečení přihlášení a správa uživatelů

  • Silná hesla: Povzbuzujte své uživatele, aby používali silná a jedinečná hesla. Můžete zvážit implementaci pravidel pro vytváření hesel nebo použití doplňků, které toto vynucují.
  • Dvoufaktorová autentizace (2FA): Aktivace 2FA pro přístup do administrativního rozhraní je dalším důležitým krokem. Tím se značně zvýší bezpečnost přihlášení.
  • Omezení přístupu: Nastavte oprávnění uživatelů tak, aby měli přístup pouze k informacím a nástrojům, které skutečně potřebují pro svou práci.

Zabezpečení serveru a hostingové prostředí

  • SSL certifikát: Používání SSL certifikátu (https) je dnes standardem. Zabezpečuje přenos dat mezi serverem a klientem a je důležité pro ochranu osobních údajů zákazníků.
  • Konfigurace firewallu a antivirové ochrany: Správně nakonfigurovaný firewall a spolehlivá antivirová ochrana jsou klíčové pro ochranu před vnějšími útoky.
  • Zálohování: Pravidelné zálohování vašeho webu a databáze je nezbytné pro rychlou obnovu v případě útoku nebo selhání systému.

Bezpečnostní moduly a doplňky

Existuje řada modulů a doplňků určených pro zvýšení bezpečnosti PrestaShopu. Tyto nástroje mohou pomoci s monitorováním bezpečnostních hrozeb, blokováním škodlivého kódu nebo zlepšením bezpečnosti přihlášení. Při výběru těchto doplňků se však ujistěte, že pocházejí z důvěryhodných zdrojů.

 

Zabezpečení PrestaShop obchodu vyžaduje průběžnou pozornost a údržbu. Implementací doporučených kroků však můžete výrazně snížit riziko bezpečnostních incidentů a chránit tak nejen svůj obchod, ale i důvěru vašich zákazníků. Věnujte bezpečnosti patřičnou pozornost a nebojte se investovat do profesionálních řešení, která vaši práci ochrání