Košík je prázdný

Wordpress je nejen populární systém pro správu obsahu (CMS), ale také flexibilní platforma, která umožňuje vývojářům rozšiřovat její funkčnost prostřednictvím pluginů, témat a vlastního kódu. Jednou z pokročilých funkcí, kterou WordPress nabízí, je REST API. Toto API umožňuje externím aplikacím komunikovat s WordPressem prostřednictvím HTTP požadavků, což otevírá dveře pro integraci s mobilními aplikacemi, webovými aplikacemi a dalšími systémy. V tomto článku se podíváme na to, jak můžete implementovat vlastní REST API endpointy v WordPress, aby vaše aplikace mohla efektivněji komunikovat s WordPressem.

Základy WordPress REST API

Než se pustíme do implementace vlastních endpointů, je důležité pochopit, jak WordPress REST API funguje. WordPress poskytuje sadu standardních endpointů, které umožňují manipulaci s obsahem jako jsou příspěvky, stránky, uživatelé a vlastní příspěvky (custom post types). Tyto standardní endpointy jsou dostupné na URL /wp-json/wp/v2/.

Příprava na implementaci

Než začnete s implementací vlastního endpointu, je důležité mít nainstalovanou a aktualizovanou verzi WordPress a mít přístup k souborům vaší WordPress instalace, abyste mohli přidávat vlastní kód.

Krok 1: Registrace vlastního endpointu

Prvním krokem je registrace vašeho vlastního endpointu. To se dělá pomocí funkce register_rest_route(). Tuto funkci voláte v rámci akce rest_api_init, která zajistí, že váš endpoint bude zaregistrován při inicializaci REST API.

add_action( 'rest_api_init', function () {
    register_rest_route( 'moje-api/v1', '/moj-endpoint', array(
        'methods' => 'GET',
        'callback' => 'moje_funkce_endpointu',
    ));
});

Krok 2: Definice callback funkce

Callback funkce je místo, kde definujete, co se má stát, když je váš endpoint zavolán. V této funkci můžete zpracovávat vstupní data, provádět logiku vaší aplikace a vracet data jako odpověď.

function moje_funkce_endpointu( $data ) {
    return new WP_REST_Response( array( 'zprava' => 'Ahoj světe!' ), 200 );
}

 

Krok 3: Testování endpointu

Po registraci endpointu a definici callback funkce je čas otestovat váš nový endpoint. To můžete udělat pomocí nástrojů jako Postman nebo CURL v příkazové řádce, zadáním URL vašeho endpointu (např. http://vasedomena.cz/wp-json/moje-api/v1/moj-endpoint).

Bezpečnost a ověřování

Při práci s REST API je důležité myslet na bezpečnost. WordPress podporuje několik metod ověřování, včetně cookie, OAuth a Basic Auth. Zvažte, která metoda je pro váš případ použití nejvhodnější, a implementujte ji, aby byl přístup k vašemu endpointu řádně chráněn.

 

Implementace vlastních REST API endpointů v WordPress umožňuje vývojářům rozšířit možnosti komunikace mezi WordPressem a externími aplikacemi. Sledováním uvedených kroků můžete snadno přidat vlastní endpointy a otevřít tak nové možnosti pro vaše webové projekty.