Košík je prázdný

Gutenberg editor, představený ve WordPressu 5.0, přinesl revoluci v způsobu, jakým uživatelé vytvářejí obsah. Tento blokový editor umožňuje snadné přidávání, úpravy a manipulaci s obsahem pomocí rozmanitých bloků. Pokud ale potřebujete pro svůj web něco specifického, možná vás napadlo vytvořit vlastní widgety. V tomto článku se dozvíte, jak na to.

Základy vývoje widgetů pro Gutenberg

Než se pustíme do vývoje, je důležité pochopit, že Gutenberg widgety jsou ve skutečnosti bloky. Pro vývoj těchto bloků potřebujete základní znalosti JavaScriptu, konkrétně ReactJS, a PHP pro registraci bloku ve WordPressu.

1. Příprava vývojového prostředí

Nejprve si připravte vývojové prostředí. Budete potřebovat mít nainstalovaný Node.js a npm. Dále si nainstalujte Wordpress lokálně nebo na testovacím serveru a zkontrolujte, že máte aktivní téma, které je kompatibilní s Gutenbergem.

2. Vytvoření vlastního bloku

Vytvoření vlastního bloku začíná vytvořením nového pluginu. V adresáři vašeho WordPressu přejděte do složky wp-content/plugins a zde vytvořte novou složku pro váš plugin. V této složce vytvořte soubor my-custom-block.php a vložte do něj základní informace o pluginu:

<?php
/**
 * Plugin Name: My Custom Block
 * Description: Přidává vlastní blok do Gutenberg editoru.
 * Version: 1.0
 * Author: Vaše jméno
 */

3. Registrace skriptů a stylů

Pro správnou funkčnost bloku je nutné zaregistrovat JavaScript a CSS soubory. Využijte wp_enqueue_script a wp_enqueue_style ve vašem pluginu pro přidání potřebných souborů. Nezapomeňte také zaregistrovat blok pomocí PHP funkce register_block_type.

4. Vytvoření JavaScriptového souboru pro blok

Vytvořte JavaScriptový soubor, který definuje vzhled a chování vašeho bloku. Tento soubor by měl obsahovat registraci bloku s použitím wp.blocks.registerBlockType a definovat atributy, editační a ukládací funkce bloku.

5. Testování a ladění

Po registraci a vytvoření základní struktury vašeho bloku jej otestujte v Gutenberg editoru. Zkontrolujte, zda se blok zobrazuje správně a zda všechny jeho funkce pracují podle očekávání. Pro ladění můžete použít nástroje pro vývojáře ve vašem prohlížeči.

 

Vytvoření vlastního widgetu (bloku) pro Gutenberg editor vyžaduje pochopení základů vývoje pro WordPress a znalost JavaScriptu. I když to může na první pohled vypadat složitě, s trochou praxe a trpělivosti můžete rozšířit funkčnost vašeho webu o unikátní prvky, které posunou vaše webové projekty na novou úroveň.