Košík je prázdný

Nonce, což je zkratka pro "number used once" (číslo použité jednou), představuje bezpečnostní opatření v rámci Wordpress, jehož cílem je chránit Webové stránky před určitými typy útoků, jako je CSRF (Cross-Site Request Forgery). Nonce funguje tak, že přidává jedinečný kód do formulářů nebo URL adres, čímž ztěžuje neautorizované nebo škodlivé využití webové stránky.

Vytvoření Nonce v WordPress

Pro vytvoření nonce v WordPress lze využít funkci wp_nonce_field(). Tato funkce se obvykle volá při vytváření formuláře, aby se do něj vložil nonce. Syntaxe funkce je následující:

wp_nonce_field( 'akce', 'nazev_nonce_pole', $referer, $echo );

Kde 'akce' definuje kontext, ve kterém se nonce použije, 'nazev_nonce_pole' je název pole formuláře, které nonce obsahuje, $referer je booleovská hodnota určující, zda se má vytvořit referenční pole, a $echo určuje, zda se má výstup funkce vypsat nebo vrátit.

Ověření Nonce

K ověření nonce po odeslání formuláře slouží funkce wp_verify_nonce(). Tato funkce porovnává odeslanou hodnotu nonce s očekávanou hodnotou a určuje, zda je odeslání formuláře legitimní. Syntaxe funkce je:

wp_verify_nonce( 'odeslana_hodnota_nonce', 'akce' );

Pokud nonce odpovídá, funkce vrátí true, což znamená, že odeslání formuláře je bezpečné a může být zpracováno.

Bezpečnostní tipy pro práci s Nonce

  • Vždy specifikujte jedinečnou akci pro každý nonce, abyste zvýšili jeho bezpečnost.
  • Nonce by měly být použity vždy, když se odesílají data, zejména v případě, že data mohou ovlivnit databázi nebo nastavení WordPress.
  • Pamatujte, že nonce není náhrada za další bezpečnostní opatření, jako jsou silná hesla nebo bezpečnostní pluginy.

 

Nonce v WordPress představují efektivní nástroj pro zabezpečení formulářů a ochranu webových stránek před určitými typy útoků. Správným použitím nonce můžete výrazně zvýšit bezpečnost vaší webové stránky a ochránit ji před neoprávněným přístupem. Je důležité integrovat nonce do všech formulářů, které zpracovávají citlivá nebo důležitá data, a pravidelně aktualizovat vaše bezpečnostní opatření.