Košík je prázdný

Wordpress je oblíbený systém pro správu obsahu (CMS), který umožňuje uživatelům snadno vytvářet a spravovat Webové stránky. Přidání GraphQL API do WordPressu může značně zlepšit způsob, jakým aplikace komunikuje s databází, díky efektivnějšímu načítání dat pouze na míru. V tomto článku si ukážeme, jak vytvořit a používat vlastní GraphQL API ve vašem WordPress webu.

Základy GraphQL

GraphQL je dotazovací jazyk pro vaše API a běhové prostředí pro vykonávání těchto dotazů vaším datům. Na rozdíl od REST API, které využívá pevně dané endpointy pro načítání různých typů dat, GraphQL umožňuje klientům požadovat přesně ta data, která potřebují, a to vše v jediném dotazu.

Instalace a konfigurace GraphQL pluginu

Prvním krokem k integraci GraphQL do vašeho WordPressu je instalace pluginu. WPGraphQL je populární a doporučovaný plugin, který přidává podporu GraphQL k WordPressu.

  1. Přihlaste se do administrátorského rozhraní WordPress.
  2. Přejděte na Pluginy > Přidat nový a vyhledejte „WPGraphQL“.
  3. Instalujte a aktivujte plugin.

Po aktivaci pluginu je vaše WordPress stránka vybavena základním GraphQL API endpointem, který můžete testovat pomocí GraphiQL, integrovaného IDE, které je součástí pluginu WPGraphQL.

Vytvoření vlastního GraphQL schématu

Aby bylo možné plně využít GraphQL ve WordPressu, můžete chtít vytvořit vlastní typy a pole v GraphQL schématu. To vám umožní dotazovat se na specifická data, která jsou přizpůsobena vašim potřebám.

  1. Vytvořte soubor functions.php ve vašem tématu nebo v pluginu, který vyvíjíte.
  2. Použijte hook graphql_register_types, abyste přidali svá vlastní pole a typy. Například:
    add_action('graphql_register_types', function() {
        register_graphql_field('RootQuery', 'mojeVlastniPole', [
            'type' => 'String',
            'description' => 'Vrací vlastní text',
            'resolve' => function() {
                return 'Toto je můj vlastní text z GraphQL API.';
            }
        ]);
    });
    ​

Tento kód přidává nové pole mojeVlastniPole do kořenového dotazu GraphQL, které vrací pevně daný text.

Testování vašeho GraphQL API

Po nastavení vlastního schématu můžete testovat vaše GraphQL API pomocí GraphiQL nebo jakéhokoli jiného klienta, který podporuje GraphQL. To vám umožní ověřit, že vaše vlastní pole a typy fungují podle očekávání.

  1. Přístup k GraphiQL je obvykle možný přes URL vase-domena.com/graphql.
  2. Zkuste zadat dotaz, který obsahuje vaše vlastní pole, například:
    {
      mojeVlastniPole
    }
    ​

Integrace GraphQL API do vašeho WordPress webu může zlepšit výkon a efektivitu při práci s daty. Pomocí pluginu WPGraphQL a vlastního schématu můžete vytvořit flexibilní a výkonné API, které přesně vyhovuje potřebám vaší aplikace. S trochou praxe a experimentování můžete otevřít nové možnosti pro vývoj vašich webových projektů.