Košík je prázdný

A/B testování, známé také jako rozdělené testování, je metoda, která umožňuje webmasterům a marketérům porovnat dvě verze Webové stránky nebo její části s cílem zjistit, která varianta přináší lepší výsledky. Na platformě Wordpress je možné A/B testování implementovat relativně snadno díky široké škále dostupných pluginů a nástrojů. V tomto článku si ukážeme kroky, jak na to.

Příprava na A/B testování

Před zahájením samotného testování je důležité určit, co přesně chcete testovat. To může být téměř cokoli, od barvy tlačítka po uspořádání celé stránky. Také je klíčové mít jasně definované cíle, jako je zvýšení počtu registrací, prodeje produktů, nebo zlepšení míry prokliku (CTR).

Výběr nástroje pro A/B testování

Pro WordPress existuje mnoho pluginů, které umožňují provádět A/B testy. Mezi oblíbené patří například:

  • Nelio A/B Testing: Jedná se o komplexní řešení s podporou testování stránek, příspěvků, vlastních typů příspěvků, widgetů, témat a mnoho dalšího.
  • Thrive Optimize: Jednoduchý, ale výkonný plugin pro A/B testování, který je součástí Thrive Suite nástrojů pro WordPress.
  • Google Optimize: I když to není plugin přímo pro WordPress, dá se snadno integrovat do vašeho webu a poskytuje pokročilé možnosti testování.

Implementace A/B testu

Po výběru nástroje následují kroky pro implementaci testu:

  1. Instalace a aktivace pluginu: Nejprve plugin nainstalujte a aktivujte ve vašem WordPress dashboardu.
  2. Vytvoření varianty: Vytvořte variantu (nebo více variant) stránky nebo elementu, který chcete testovat. To obvykle zahrnuje úpravu obsahu, designu nebo umístění určitého elementu na stránce.
  3. Nastavení cílů: V pluginu nastavte, co chcete sledovat jako cíl testování (např. konverze, kliky atd.).
  4. Spuštění testu: Po nastavení všech parametrů můžete test spustit. Důležité je nechat test běžet dostatečně dlouho, aby byly výsledky statisticky významné, obvykle to bývá alespoň dva týdny.
  5. Analýza výsledků: Po dokončení testu analyzujte získaná data. Pluginy obvykle poskytují podrobné reporty, které ukazují, která varianta byla úspěšnější.

 

A/B testování je mocný nástroj pro optimalizaci webových stránek a zvyšování konverzí. Díky široké škále dostupných pluginů je jeho implementace na WordPress webu poměrně jednoduchá a přístupná i pro méně technicky zdatné uživatele. Hlavní je mít jasně definované cíle a dostatečně dlouho trvající test, aby byla data relevantní a vypovídající.