Košík je prázdný

Chyba "500 Internal Server Error" je běžným problémem, se kterým se mohou setkat uživatelé PrestaShopu. Tato chyba může být frustrující, protože neukazuje přesnou příčinu problému. Avšak existuje několik kroků, které můžete podniknout k její identifikaci a opravě. V tomto článku se dozvíte, jak postupovat k odstranění této chyby a obnovení plynulého chodu vašeho e-shopu.

Příčiny chyby

Chyba 500 může mít mnoho příčin, včetně problémů s .htaccess souborem, nedostatečných oprávnění souborů a složek, chyb v PHP kódu, problémů s databází nebo konfliktů s některými moduly či tématy.

Krok 1: Zapněte režim ladění

PrestaShop obsahuje režim ladění, který vám může pomoci identifikovat zdroj chyby. Pro aktivaci tohoto režimu otevřete soubor /config/defines.inc.php a změňte define('_PS_MODE_DEV_', false); na define('_PS_MODE_DEV_', true);. Tím se zobrazí podrobnější chybové hlášky místo obecné chyby 500.

Krok 2: Zkontrolujte soubor .htaccess

Pokud problém přetrvává, dalším krokem je zkontrolovat soubor .htaccess. Poškozený .htaccess soubor může způsobit chybu 500. Můžete jej dočasně přejmenovat (například na .htaccess_old) a v administraci PrestaShopu přejít do Nastavení > SEO a URL a resetovat URL adresy, čímž se vygeneruje nový .htaccess soubor.

Krok 3: Ověření oprávnění souborů a složek

Nesprávná oprávnění souborů a složek mohou také způsobit chybu 500. Ujistěte se, že složky mají oprávnění nastavena na 755 a soubory na 644. Tuto změnu můžete provést prostřednictvím FTP klienta.

Krok 4: Kontrola chyb v PHP

Chyba může být způsobena také chybou v PHP kódu. Zkontrolujte logy serveru a PrestaShopu pro jakékoli chybové zprávy, které by mohly ukázat na konkrétní problém v kódu nebo modulu.

Krok 5: Deaktivace modulů a témat

Někdy může chybu způsobit konflikt mezi moduly nebo nekompatibilita s vaším tématem. Zkuste postupně deaktivovat moduly nebo změnit téma na výchozí, abyste zjistili, zda je problém způsoben konkrétním modulem nebo tématem.

 

Chyba "500 Internal Server Error" může být způsobena řadou faktorů, ale postupným laděním a kontrolou výše uvedených oblastí obvykle najdete a odstraníte příčinu problému. Vždy je dobré mít aktuální zálohu vašeho webu, než začnete s jakýmikoli opravami, aby bylo možné snadno obnovit původní stav v případě potřeby.