Košík je prázdný

V oblasti správy webových stránek se často setkáváme s technickým problémem, který na první pohled nemusí být zřejmý, ale může mít značný vliv na dostupnost webu, jeho SEO a celkový uživatelský zážitek. Jedná se o správné nastavení přesměrování mezi www a ne-www verzemi webu. I přesto, že se tyto dvě verze mohou zdát identické, z pohledu vyhledávačů jsou to dvě odlišné adresy, což může vést k duplikaci obsahu a snížení hodnocení webu ve vyhledávačích.

Co je to www a ne-www verze?

Z technického hlediska je www (World Wide Web) subdoména hlavní domény. Historicky byla používána k rozlišení webových služeb od jiných služeb běžících na stejné doméně, ale v současné době je její použití spíše zvykem než technickou nutností. Ne-www verze je tedy přístup k doméně bez předpony www.

Proč jsou přesměrování mezi www a ne-www verzemi důležitá?

  • SEO (optimalizace pro vyhledávače): Pokud vyhledávače jako Google najdou obsah dostupný pod oběma verzemi domény, mohou tento stav interpretovat jako duplicitní obsah, což negativně ovlivňuje hodnocení webu ve vyhledávacích výsledcích.

  • Uživatelský zážitek: Správné přesměrování zajistí, že uživatelé budou vždy přesměrováni na preferovanou verzi webu, což vede k konzistentnímu uživatelskému zážitku.

  • Bezpečnost: Přesměrování také umožňuje, že veškerá komunikace probíhá přes šifrované spojení, pokud je součástí přesměrování nastaveno i HTTPS.

Jak řešit problémy s přesměrováním?

  1. Rozhodněte se pro preferovanou verzi: Vyberte, zda chcete používat www nebo ne-www verzi domény jako hlavní a konzistentně ji používejte ve všech marketingových materiálech a odkazech.

  2. Nastavte 301 přesměrování: Pomocí .htaccess souboru (na Apache serverech) nebo příslušným nastavením na jiných typech serverů můžete nastavit trvalé přesměrování z nevybrané verze na preferovanou verzi. Toto zajistí, že veškerý provoz bude směrován na správnou adresu.

  3. Aktualizujte soubor robots.txt a sitemap: Ujistěte se, že vyhledávače indexují pouze preferovanou verzi vašeho webu tím, že aktualizujete soubor robots.txt a sitemap.xml.

  4. Ověřte vlastnictví obou verzí v Google Search Console: To vám umožní sledovat a spravovat, jak Google indexuje obě verze vašeho webu, a zajistit, že všechny odkazy vedou na preferovanou verzi.

Správné nastavení přesměrování mezi www a ne-www verzemi je klíčové pro úspěch vašeho webu na internetu. Nejenže pomáhá v optimalizaci pro vyhledávače, ale také zlepšuje uživatelský zážitek a zvyšuje bezpečnost vašeho webu. Je důležité věnovat pozornost těmto detailům a zajistit, aby vaše web byl přístupný a efektivně indexovatelný vyhledávači.