Košík je prázdný

Single Sign-On (SSO) je populární řešení používané v mnoha organizacích k zjednodušení přístupu uživatelů k různým systémům a aplikacím. Přestože je SSO považováno za klíčový nástroj pro zlepšení uživatelského komfortu a zabezpečení, existuje několik mýtů a nedorozumění ohledně jeho implementace, zejména když se jedná o propojení různých domén. Tento článek se zabývá hlavními výzvami a představuje řešení, jak efektivně implementovat SSO mezi různými doménami.

Výzvy při implementaci SSO mezi různými doménami

Jednou z hlavních výzev je zabezpečení a sdílení autentizačních tokenů mezi doménami, které nejsou z bezpečnostních důvodů standardně povoleny pro sdílení cookies nebo lokálního úložiště. To ztěžuje vytvoření bezproblémového SSO řešení, které by fungovalo napříč různými doménami.

Řešení pro implementaci SSO mezi doménami

Přestože implementace SSO mezi různými doménami představuje určité výzvy, existují osvědčené postupy a technologie, které mohou pomoci překonat tyto překážky:

  • Federovaná autentizace: Jedná se o přístup, který umožňuje sdílení identitních informací mezi různými doménami prostřednictvím důvěryhodného třetího subjektu. Protokoly jako SAML (Security Assertion Markup Language) nebo OpenID Connect jsou často používány k realizaci federované autentizace.

  • Proxy servery a tokeny: Některé organizace používají proxy servery k překlenutí omezení domén a ke sdílení autentizačních tokenů mezi aplikacemi. Tokeny mohou být přenášeny bezpečným způsobem, který respektuje požadavky na soukromí a zabezpečení.

  • Cross-Origin Resource Sharing (CORS): CORS je mechanismus, který umožňuje webům získávat povolení k přístupu k zdrojům z jiné domény než je doména, ze které byl skript spuštěn. Toto může být využito pro sdílení potřebných informací mezi doménami v rámci SSO implementace.

 

Implementace SSO mezi různými doménami s sebou nese určité výzvy, ale ty nejsou nepřekonatelné. S vhodným plánováním, využitím správných technologií a dodržováním osvědčených postupů je možné vytvořit efektivní a bezpečné SSO řešení, které usnadní přístup uživatelům napříč různými doménami. Tím se nejen zlepší uživatelská zkušenost, ale také se posílí celková bezpečnost systémů organizace