Košík je prázdný

Výkon webových stránek je klíčovým faktorem pro udržení pozornosti uživatelů a dosažení vyšší konverze. Nástroj Google Lighthouse poskytuje cenné informace o tom, jak se Webové stránky staví v oblastech jako je rychlost načítání, přístupnost, optimalizované SEO a další. Avšak mnoho vývojářů a majitelů webových stránek se setkává s obtížemi při snaze dosáhnout vysokého skóre v Lighthouse, přičemž často narazí na překážku v podobě externích skriptů.

Proč externí skripty zpomalují webové stránky

Externí skripty, včetně reklamních platform, sociálních sítí, sledovacích nástrojů a různých pluginů, jsou běžnou součástí moderních webových stránek. Tyto skripty však mohou značně ovlivnit dobu načítání stránek tím, že zvyšují množství dat, která musí být přenesena, a zpomalují vykreslování obsahu.

Strategie pro minimalizaci dopadu externích skriptů

  1. Optimalizace načítání skriptů: Jednou ze základních technik je použití asynchronního nebo odloženého načítání skriptů, což umožňuje, aby se zbytek stránky načítal nezávisle na těchto skriptech. Tím se zlepší vnímání rychlosti stránky uživateli.

  2. Kritická cesta renderování a SSR: Server-side rendering (SSR) a optimalizace kritické cesty renderování mohou výrazně pomoci v redukci dopadu externích skriptů na dobu načítání, tím že prioritizují načítání obsahu, který je uživatelům zobrazen jako první.

  3. Využití Content Delivery Network (CDN): CDN může zlepšit načítání externích skriptů tím, že data uchovává na geograficky rozptýlených serverech, což zkracuje dobu, kterou data potřebují k doručení k uživateli.

  4. Audit a revize skriptů: Pravidelný audit používaných skriptů a jejich vlivu na výkon stránky může odhalit neefektivní nebo zbytečné skripty, které je možné odstranit nebo nahradit efektivnějšími řešeními.

 

I přes výzvy, které externí skripty představují pro dosažení vysokého skóre v Lighthouse, existují efektivní strategie, jak minimalizovat jejich negativní dopad. Vývojáři a majitelé webových stránek by měli věnovat zvláštní pozornost optimalizaci načítání skriptů, využití moderních technologií pro rychlejší vykreslování a pravidelné revize používaných skriptů. S těmito kroky je možné výrazně zlepšit výkon webových stránek a dosáhnout lepšího skóre v Lighthouse, což povede k lepší uživatelské zkušenosti a potenciálně vyšší konverzi