Košík je prázdný

Při pokusu o připojení k internetu se můžete setkat s chybou "DNS server neodpovídá". Tato chyba může způsobit, že se vaše zařízení nebude moci připojit k internetu, což může být frustrující. DNS, nebo Doménový jmenný systém, je klíčovou součástí internetu, která překládá názvy domén (např. www.example.com) na IP adresy, které počítače používají k navázání spojení. Existuje několik kroků, které můžete podniknout, aby jste tento problém vyřešili.

Zkontrolujte vaše připojení

1. Restartujte router a modem. Často může restart vašeho síťového hardware vyřešit problém.

2. Zkuste se připojit k jiné síti. Tím ověříte, zda problém není ve vašem zařízení.

Změňte DNS servery

3. Změňte DNS servery na vašem zařízení. Ve výchozím nastavení jsou zařízení nastavena tak, aby používala DNS servery poskytované vaším poskytovatelem internetových služeb. Zkuste použít veřejné DNS servery, jako jsou Google DNS (8.8.8.8 a 8.8.4.4) nebo Cloudflare (1.1.1.1).

Vyčistěte DNS cache

4. Vyčistěte DNS cache. Na vašem počítači může dojít k ukládání zastaralých nebo nesprávných informací v DNS cache. Vyčištění této cache může problém vyřešit.

  • Na Windows: Otevřete příkazový řádek a zadajte příkaz ipconfig /flushdns.
  • Na macOS: Otevřete Terminál a zadajte příkaz sudo killall -HUP mDNSResponder.

Ověřte nastavení firewallu a antiviru

5. Zkontrolujte nastavení firewallu a antiviru. Někdy může software zabránit správné komunikaci s DNS servery. Ujistěte se, že váš firewall nebo antivirový program neblokuje přístup k DNS servery.

Aktualizujte firmware routeru

6. Aktualizujte firmware vašeho routeru. Zastaralý firmware může způsobovat různé síťové problémy, včetně chyb DNS.

Pokud ani jeden z těchto kroků nevyřeší problém, může být problém na straně poskytovatele internetových služeb nebo s vaším zařízením. V takovém případě se obraťte na technickou podporu vašeho poskytovatele nebo vyhledejte odbornou pomoc.

Řešení chyby "DNS server neodpovídá" vyžaduje trpělivost a postupné zkoušení různých řešení. V mnoha případech je možné problém vyřešit doma, bez potřeby odborného zásahu.