Košík je prázdný

Změna nameserverů (jmenných serverů) je důležitým krokem pro správu domény a jejího směrování na hostingovou službu. Tento proces vám umožní přesměrovat vaši doménu na nové webové servery, což je často potřebné při změně hostingového poskytovatele nebo při nastavování specializovaných služeb DNS. V následujících krocích vám ukážeme, jak na to.

1. Zjistěte nameservery vašeho nového hostingového poskytovatele

Před změnou nameserverů musíte získat informace o nameserverech od vašeho nového hostingového poskytovatele. Tyto informace jsou obvykle k dispozici v uživatelském panelu vašeho hostingového účtu nebo vám je poskytne zákaznická podpora.

2. Přihlaste se do správy domény

Přihlaste se do účtu u poskytovatele, u kterého máte zakoupenou doménu. Hledat budete sekci pro správu DNS nebo správu domény. Položka, kterou potřebujete najít, se může nazývat "Nameservery", "DNS nastavení" nebo podobně.

3. Zadejte nové nameservery

V sekci pro správu nameserverů zadejte nameservery, které jste obdrželi od vašeho hostingového poskytovatele. Většinou budete muset zadat minimálně dva nameservery (primární a sekundární). Ujistěte se, že jste je zadali správně, protože jakákoli chyba může způsobit nedostupnost vašeho webu.

4. Uložte změny

Po zadání nových nameserverů nezapomeňte změny uložit. V závislosti na poskytovateli domény se může aktualizace nameserverů projevit ihned, ale častěji to trvá několik hodin až dnů. Během této doby může být váš web částečně nedostupný nebo mohou návštěvníci vidět starou verzi stránek.

5. Ověřte změny

Po uplynutí několika hodin od uložení změn doporučujeme ověřit, zda byly nameservery úspěšně změněny. To můžete provést pomocí různých online nástrojů pro kontrolu DNS. Vložte název vaší domény a zkontrolujte, zda se zobrazují nové nameservery.

 

Změna nameserverů je klíčovým procesem pro správné směrování vaší domény a její funkčnost na internetu. Přestože se může zdát komplikovaná, dodržením výše uvedených kroků ji zvládnete hladce a efektivně. V případě nejasností nebo problémů se nebojte obrátit na podporu vašeho poskytovatele domény nebo hostingové služby.