Košík je prázdný

Přenos domény od jednoho registrátora k jinému může být klíčovým krokem pro vylepšení služeb, snížení nákladů, nebo pro centralizaci vašich internetových aktivit pod jednu střechu. Proces může na první pohled působit složitě, ale pokud budete postupovat podle následujících kroků, přenos proběhne hladce a bez zbytečných komplikací.

1. Zkontrolujte podmínky vaší stávající domény

Než začnete s přenosem, je důležité zkontrolovat, zda je vaše doména způsobilá k přenosu. Většina registrátorů vyžaduje, aby doména byla registrovaná minimálně 60 dní před pokusem o přenos. Také se ujistěte, že doména není zablokovaná nebo není blízko expirace.

2. Získejte autorizační kód

Pro přenos domény budete potřebovat tzv. EPP kód nebo autorizační kód, který vám poskytne stávající registrátor. Tento kód je bezpečnostní opatření proti neoprávněným přenosům a obvykle ho získáte přímo z uživatelského rozhraní vašeho současného registrátora nebo požádáním přes zákaznickou podporu.

3. Zrušte ochranu proti přenosu (pokud je aktivní)

Mnoho registrátorů automaticky aktivuje ochranu proti přenosu domén jako bezpečnostní funkci. Před zahájením přenosu se ujistěte, že tato ochrana je deaktivovaná. Tuto možnost obvykle najdete v nastavení vaší domény u stávajícího registrátora.

4. Vytvořte požadavek na nového registrátora

S autorizačním kódem v ruce se přihlaste do uživatelského rozhraní nového registrátora a vyhledejte sekci pro přenos domén. Zde budete vyzváni k zadání názvu domény a autorizačního kódu. Postupujte podle instrukcí a odešlete žádost o přenos.

5. Schvalte přenos

Po odeslání žádosti o přenos bude stávající registrátor informován a může vás kontaktovat s žádostí o potvrzení tohoto kroku. Je důležité reagovat na veškerou komunikaci během tohoto procesu, aby nedošlo k zbytečným zdržením.

6. Dokončení přenosu

Čas potřebný k dokončení přenosu se může lišit, ale obvykle trvá mezi 5 a 7 dny. Během tohoto období je důležité sledovat e-maily a informace od obou registrátorů, abyste mohli rychle reagovat na případné problémy nebo další požadavky.

 

Přenos domény k novému registrátorovi nemusí být stresující záležitostí, pokud budete postupovat systematicky a s dostatečným předstihem. Důležité je pečlivě zvážit výběr nového registrátora a zajistit, aby všechny kroky byly provedeny podle pravidel. S dobrou přípravou a pozorností k detailům můžete svou doménu přenést bez zbytečných komplikací.