Košík je prázdný

V digitálním světě, kde kybernetické útoky a odcizení dat jsou na denním pořádku, je zabezpečení webových stránek pomocí HTTPS/SSL nezbytností, ne luxusem. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) a SSL (Secure Sockets Layer) jsou technologie, které šifrují komunikaci mezi webovým serverem a prohlížečem, čímž značně zvyšují bezpečnost přenášených dat. V tomto článku se dozvíte, jak můžete svou doménu zabezpečit pomocí těchto technologií.

Co je HTTPS a SSL/TLS?

HTTPS je rozšířená verze HTTP, standardního protokolu používaného pro přenos webových stránek z serveru na klienta, která navíc zahrnuje šifrování. SSL (a jeho nástupce, TLS - Transport Layer Security) je šifrovací protokol, který toto šifrování zajišťuje. Společně tyto technologie zajistí, že veškerá komunikace mezi uživatelem a webem je šifrovaná a chráněná před odposlechem.

Jak získat SSL certifikát?

  1. Vyberte správný typ certifikátu: Existují různé typy SSL certifikátů, včetně:

    • Domain Validated (DV) certifikáty: Tyto certifikáty ověřují pouze vlastnictví domény. Jsou rychlé, levné a vhodné pro osobní weby nebo blogy.
    • Organization Validated (OV) certifikáty: OV certifikáty vyžadují ověření identity organizace. Jsou vhodné pro firemní weby.
    • Extended Validation (EV) certifikáty: EV certifikáty poskytují nejvyšší úroveň ověření a zobrazují název společnosti v zeleném pruhu adresy prohlížeče. Jsou ideální pro e-commerce stránky a bankovnictví.
  2. Zakupte SSL certifikát: Certifikát můžete zakoupit přímo u certifikační autority (CA) nebo prostřednictvím vašeho hostingového poskytovatele. Mnoho hostingových společností nabízí bezplatné SSL certifikáty, jako je Let's Encrypt, který je vhodný pro většinu webů.

  3. Nainstalujte SSL certifikát na server: Po zakoupení nebo získání SSL certifikátu jej musíte nainstalovat na svůj web server. Proces instalace se liší v závislosti na typu serveru a hostingovém poskytovateli. Většinou zahrnuje generování požadavku na podepsání certifikátu (CSR), odeslání CSR do CA pro vydání certifikátu a následnou instalaci certifikátu na server.

  4. Konfigurace webu pro použití HTTPS: Po instalaci certifikátu je nutné provést několik konfiguračních změn na vašem webu, aby byl výchozí protokol pro přístup k webu HTTPS. To zahrnuje aktualizaci všech interních odkazů na HTTPS, přesměrování veškerého HTTP provozu na HTTPS a aktualizaci externích zdrojů (např. skripty, obrázky) na verze podporující HTTPS.

 

Zabezpečení vaší domény pomocí HTTPS/SSL je klíčové pro ochranu vašich uživatelů a jejich dat. Postup je relativně jednoduchý a investice do bezpečného šifrování může přinést významné výhody v podobě zvýšené důvěry uživatelů a lepšího hodnocení ve vyhledávačích. Nezanedbávejte tuto zásadní součást online bezpečnosti.