Košík je prázdný

V současné době se mnoho organizací potýká s problémy spojenými s doručováním e-mailů. E-maily často končí ve složce spamu nebo nejsou doručeny vůbec, což může mít negativní dopad na podnikání. Naštěstí existují metody, jak tento problém řešit - SPF (Sender Policy Framework) a DKIM (DomainKeys Identified Mail) záznamy. Tyto techniky pomáhají zlepšit autentizaci vašich e-mailových zpráv a zvyšují šance, že vaše e-maily budou úspěšně doručeny do inboxu příjemců.

Co je SPF záznam a proč je důležitý?

SPF záznam je typ DNS záznamu, který identifikuje, které mailové servery mají povolení posílat e-maily jménem vaší domény. Tímto způsobem můžete zabránit spammerům využívat vaši doménu pro odesílání nevyžádané pošty. Přidání SPF záznamu do vaší DNS konfigurace je jednoduché a může výrazně pomoci v boji proti spamu.

Jak přidat SPF záznam?

  1. Zjistěte, které mailové servery používáte pro odesílání e-mailů. To zahrnuje vaše vlastní servery a služby třetích stran, jako jsou emailové marketingové platformy.

  2. Vytvořte SPF záznam. Typický SPF záznam vypadá takto: v=spf1 include:_spf.google.com ~all, kde _spf.google.com je doména, kterou používáte pro odesílání e-mailů.

  3. Přidejte SPF záznam do DNS konfigurace vaší domény. To se obvykle dělá v administračním rozhraní poskytovatele domény nebo hostingu.

Co je DKIM záznam a jeho přínos?

DKIM přidává digitální podpis k odeslaným e-mailům, kterým se ověřuje, že e-mail nebyl změněn během přenosu. Tento podpis je ověřen pomocí veřejného klíče, který je publikován v DNS vaší domény. Tímto způsobem DKIM pomáhá bojovat proti e-mailovému spoofingu a phishingu.

Jak přidat DKIM záznam?

  1. Generujte DKIM klíč. Tento krok obvykle vyžaduje podporu ze strany vašeho e-mailového poskytovatele nebo použití specializovaného softwaru.

  2. Přidejte DKIM záznam do DNS vaší domény. DKIM záznam bude obsahovat veřejný klíč a bude vypadat přibližně takto: v=DKIM1; k=rsa; p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQ... kde p= obsahuje váš veřejný klíč.

 

Implementace SPF a DKIM záznamů je klíčová pro zlepšení doručitelnosti vašich e-mailů. Tyto záznamy nejen že zvýší šanci, že vaše e-maily dosáhnou inboxu příjemců, ale také přispějí k ochraně vaší domény před zneužitím. Proces přidání těchto záznamů může být technicky náročnější, ale vzhledem k významným výhodám, které přináší, je to investice, která se vyplatí.