Košík je prázdný

Konfigurace souboru php.ini je klíčová pro optimalizaci výkonu jakékoliv webové aplikace běžící na PHP. Tento soubor obsahuje řadu direktiv, které můžete upravit, aby vaše aplikace běžela rychleji, byla bezpečnější a efektivněji spravovala systémové zdroje. V tomto článku se podíváme na několik důležitých nastavení, která byste měli zvážit při optimalizaci vašeho PHP prostředí.

Memory Limit

memory_limit určuje maximální množství paměti, kterou jednotlivý skript může konzumovat. Zvýšení této hodnoty může pomoci při provádění náročných operací, ale zároveň je důležité ji nepřehánět, abyste nevyčerpali všechny dostupné zdroje serveru. Doporučeným nastavením je hodnota mezi 128MB a 256MB, v závislosti na vašich konkrétních potřebách.

Upload Max Filesize a Post Max Size

upload_max_filesize a post_max_size direktivy kontrolují maximální velikost souborů, které mohou být nahrány na server, a maximální velikost dat, která mohou být odeslána metodou POST. Tyto hodnoty by měly být nastaveny s ohledem na typ a velikost souborů, se kterými vaše aplikace pracuje.

Max Execution Time a Max Input Time

max_execution_time a max_input_time určují maximální dobu běhu skriptů a maximální dobu, po kterou skript může přijímat vstupy. Zvýšení těchto hodnot může být užitečné pro skripty, které vyžadují více času k dokončení, ale měli byste být opatrní, aby nedošlo k nadměrnému zatížení serveru.

Error Reporting

Nastavení error_reporting umožňuje konfigurovat, jaké druhy chyb bude PHP hlásit. Pro produkční prostředí je doporučeno nastavit tuto direktivu na hodnotu E_ALL & ~E_DEPRECATED & ~E_STRICT, aby byly hlášeny všechny chyby kromě zastaralých funkcí a striktních standardů. Toto nastavení pomáhá identifikovat a řešit potenciální problémy bez zbytečného zatížení logů.

OpCache

Pro zvýšení výkonu je důležité zapnout a správně nakonfigurovat OPcache pomocí direktivy opcache.enable. OPcache zlepšuje výkon PHP ukládáním prekompilovaného skriptového bajtkódu do paměti, což snižuje dobu potřebnou k opětovnému zpracování PHP skriptů. Klíčové direktivy pro konfiguraci zahrnují opcache.memory_consumption, opcache.interned_strings_buffer, opcache.max_accelerated_files a opcache.revalidate_freq.

Session Management

Správná konfigurace session managementu, zejména direktivy session.gc_maxlifetime, která určuje dobu života session v sekundách, je důležitá pro zabezpečení a výkon vašich aplikací.

Tato nastavení jsou pouze východiskem pro optimalizaci výkonu PHP. Každá aplikace má specifické požadavky, a proto je důležité pravidelně monitorovat výkon a přizpůsobovat konfiguraci podle aktuálních potřeb. Nezapomeňte také na aktualizace PHP a jeho rozšíření, které mohou přinést výkonnostní vylepšení a nové funkce.