Košík je prázdný

Soubor .htaccess je mocný nástroj, který umožňuje správcům webů provádět různá serverová nastavení na úrovni adresáře. Jednou z jeho klíčových funkcí je možnost nastavovat a měnit PHP direktivy bez nutnosti přístupu k hlavní konfigurační souboru PHP, php.ini. Tento článek vás provede základy používání .htaccess k nastavení PHP direktiv, aby váš web fungoval přesně tak, jak potřebujete.

Co je .htaccess? .htaccess je distribuovaný konfigurační soubor pro webové servery Apache. Umožňuje správcům webů provádět detailní nastavení konfigurace serveru na úrovni jednotlivých adresářů, aniž by bylo nutné měnit hlavní konfigurační soubory serveru. To je obzvláště užitečné v prostředích sdíleného hostingu, kde přístup k hlavním konfiguračním souborům může být omezen.

Nastavení PHP direktiv pomocí .htaccess Nastavení PHP direktiv pomocí souboru .htaccess je relativně jednoduché. Stačí vědět, jaké direktivy chcete změnit, a znát správný formát. Zde je několik příkladů, jak můžete pomocí .htaccess ovlivnit chování PHP na vašem webu:

  1. Změna limitu nahrávání souborů Pro zvýšení maximální velikosti nahrávaných souborů můžete do .htaccess přidat následující řádky:

    php_value upload_max_filesize 10M
    php_value post_max_size 10M
    
  2. Změna maximálního času vykonávání skriptu Pro nastavení maximálního času, po který může být skript spuštěn, použijte:

    php_value max_execution_time 300
    
  3. Zapnutí nebo vypnutí zobrazování chyb Pro zapnutí zobrazování chyb na vývojovém serveru:
    php_flag display_errors on
    ​

    Pro vypnutí na produkčním serveru:

    php_flag display_errors off
    

Důležité upozornění Používání .htaccess pro změnu PHP direktiv funguje pouze na serverech, které používají Apache a kde je povolena příslušná možnost. Před pokusem o změnu se ujistěte, že váš hostingový provider podporuje tyto změny přes .htaccess.

Závěr Soubor .htaccess je výkonný nástroj, který vám umožní jemně nastavit chování PHP na vašem webu bez nutnosti přístupu k globálním konfiguračním souborům. Přestože je jeho používání poměrně jednoduché, je vždy důležité provádět změny opatrně, aby nedošlo k nechtěným vedlejším efektům. S trochou praxe a pozornosti k detailům může být .htaccess mocným spojencem v optimalizaci a zabezpečení vašeho webu.