Košík je prázdný

Latte je šablonovací systém používaný v PHP frameworku Nette, který přináší vysoký výkon, bezpečnost a snadnou použitelnost. V tomto článku se podíváme na to, jak začít s Latte šablonami ve vašich projektech Nette, od základního nastavení až po pokročilé techniky šablonování.

Základní nastavení

Pro začátek je potřeba mít nainstalovaný Nette framework ve vašem projektu. Toho lze dosáhnout pomocí Composeru, nástroje pro správu závislostí v PHP. Po instalaci Nette je Latte šablonovací engine automaticky součástí a není třeba jej instalovat zvlášť.

Vytvoření první šablony

Šablony v Latte se obvykle ukládají do složky templates ve vašem projektu. Pro vytvoření první šablony vytvořte soubor s příponou .latte v této složce. Jednoduchá šablona může vypadat takto:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
    <title>{$title}</title>
</head>
<body>
    <h1>Vítejte na mé stránce</h1>
    <p>{$content}</p>
</body>
</html>

V této šabloně {$title} a {$content} jsou proměnné, které budou nahrazeny skutečnými hodnotami při vykreslení šablony.

Předání proměnných do šablony

Aby bylo možné šabloně předat hodnoty proměnných, je potřeba je zadefinovat v presenteru před vykreslením šablony. V Nette presenteru to můžete udělat takto:

public function renderDefault()
{
    $this->template->title = 'Můj první Latte';
    $this->template->content = 'Toto je obsah mé stránky.';
}

Pokročilé techniky šablonování

Latte nabízí řadu pokročilých funkcí pro efektivní šablonování, včetně podmíněných bloků, cyklů, layoutů, makra a filtrů, které umožňují vytvářet dynamické a flexibilní šablony. Například pro zobrazení seznamu položek můžete použít cyklus foreach:

<ul>
{foreach $items as $item}
    <li>{$item}</li>
{/foreach}
</ul>

Latte šablony v Nette frameworku poskytují výkonné a bezpečné prostředí pro tvorbu webových stránek a aplikací. Díky snadné integraci, vysoké flexibilitě a rozsáhlé podpoře pro moderní šablonovací techniky se Latte stává ideální volbou pro vývojáře hledající efektivní a bezpečné řešení pro své projekty.