Košík je prázdný

Instalace Django, oblíbeného webového frameworku napsaného v Pythonu, je prvním krokem k vytvoření dynamických webových aplikací. V tomto článku se podíváme na to, jak Django nainstalovat na různé operační systémy: Windows, Linux a Mac. Postupujte podle níže uvedených kroků pro váš konkrétní operační systém.

Předpoklady

Než začnete, ujistěte se, že máte nainstalovaný Python. Django vyžaduje Python ve verzi 3.6 nebo novější. Můžete ověřit verzi Pythonu ve vašem systému spuštěním python --version (nebo python3 --version) v příkazovém řádku nebo terminálu.

Instalace na Windows

  1. Otevřete Příkazový řádek: Stiskněte Win + R, napište cmd a stiskněte Enter.
  2. Instalujte Django: Spusťte následující příkaz pro instalaci Django pomocí pip, správce balíčků pro Python: python -m pip install django.

Instalace na Linux

  1. Otevřete Terminál: Můžete jej najít ve vaší distribuci v menu aplikací nebo stisknutím Ctrl + Alt + T.
  2. Instalujte Django: Použijte pip pro instalaci Django s příkazem: python3 -m pip install django. V některých distribucích Linuxu možná budete muset před instalací nainstalovat pip pomocí správce balíčků vaší distribuce, například pomocí sudo apt install python3-pip na Debianu nebo Ubuntu.

Instalace na Mac

  1. Otevřete Terminál: Najděte ho v Launchpadu nebo pomocí Spotlight vyhledáváním.
  2. Instalujte Django: Stejně jako na Linuxu, použijte pip pro instalaci Django spuštěním python3 -m pip install django v Terminálu.

Ověření instalace

Po instalaci Django můžete ověřit, že instalace proběhla úspěšně, spuštěním django-admin --version v příkazovém řádku nebo terminálu. Měla by se zobrazit verze Django, kterou jste právě nainstalovali.

Další kroky

Po úspěšné instalaci Django můžete začít vytvářet svůj první projekt. Spuštěním django-admin startproject můjprojekt vytvoříte nový Django projekt s názvem "můjprojekt". Poté můžete přejít do složky projektu a spustit vývojový server pomocí python manage.py runserver. Otevřete prohlížeč a přejděte na http://127.0.0.1:8000/ pro zobrazení uvítací stránky Django.

Gratulujeme, nyní máte nainstalovaný Django a jste připraveni začít vytvářet webové aplikace!