Košík je prázdný

Instalace webového serveru Apache na CentOS 7 je jedním z prvních kroků při vytváření bezpečné a výkonné webové platformy. Apache, známý také jako Apache HTTP server, je otevřený software, který se používá po celém světě pro hostování webových stránek. V tomto článku vám ukážeme, jak krok za krokem nainstalovat Apache na CentOS 7.

Příprava systému

Před instalací Apache se ujistěte, že váš systém je aktualizovaný. Otevřete terminál a spusťte následující příkaz:

sudo yum update

Tento příkaz aktualizuje všechny balíčky vašeho systému na nejnovější verze.

Instalace Apache

Po aktualizaci systému můžete pokračovat přímo k instalaci Apache. Apache je dostupný ve výchozích repozitářích CentOS 7, což zjednodušuje jeho instalaci. Instalujte Apache pomocí následujícího příkazu:

sudo yum install httpd

Po zadání tohoto příkazu yum stáhne a nainstaluje Apache spolu s veškerými potřebnými závislostmi.

Konfigurace požární zdi

CentOS 7 používá firewalld jako výchozí správce požární zdi. Pro přístup k webovému serveru z externích sítí je nutné otevřít port 80 (HTTP) a port 443 (HTTPS) ve vašem firewallu. Toho dosáhnete spuštěním následujících příkazů:

sudo firewall-cmd --permanent --add-service=http
sudo firewall-cmd --permanent --add-service=https
sudo firewall-cmd --reload

Spuštění Apache

Po konfiguraci požární zdi můžete spustit Apache webový server pomocí následujícího příkazu:

sudo systemctl start httpd

Pro ověření, že Apache běží, můžete zkontrolovat jeho stav pomocí:

sudo systemctl status httpd

Nastavení Apache k automatickému spuštění při bootu

Je dobrá praxe nastavit Apache tak, aby se automaticky spouštěl při startu systému. Toho dosáhnete spuštěním následujícího příkazu:

sudo systemctl enable httpd

 

Testování Apache

Po úspěšné instalaci a konfiguraci Apache můžete testovat, zda váš webový server funguje, otevřením webového prohlížeče a zadáním adresy vašeho serveru - obvykle je to IP adresa vašeho serveru. Pokud je vše správně nastaveno, měli byste vidět výchozí uvítací stránku Apache.

 

Nyní jste úspěšně nainstalovali a nakonfigurovali Apache na CentOS 7. Máte základ pro hostování webových stránek a aplikací na vašem serveru. Dalším krokem může být konfigurace virtuálních hostitelů pro hostování více webových stránek nebo instalace SSL certifikátu pro zabezpečení vašeho serveru pomocí HTTPS.