Košík je prázdný

Postfix je oblíbený a výkonný open-source Mail Transfer Agent (MTA), který slouží k doručování e-mailů. Jeho konfigurace na systému CentOS 7 umožňuje flexibilní správu e-mailového provozu s vysokou úrovní kontrolu nad odesíláním e-mailů. Tento článek poskytuje krok za krokem návod, jak Postfix nainstalovat a nastavit pro základní odesílání e-mailů.

Instalace Postfixu

Než začnete, ujistěte se, že váš systém je aktualizovaný. Toho dosáhnete spuštěním příkazu sudo yum update v terminálu. Po dokončení aktualizací můžete přistoupit k instalaci Postfixu:

  1. Instalujte Postfix spuštěním příkazu sudo yum install postfix.
  2. Po instalaci povolte Postfix, aby se automaticky spouštěl při startu systému, pomocí příkazu sudo systemctl enable postfix.
  3. Následně spusťte Postfix pomocí sudo systemctl start postfix.

Konfigurace Postfixu

Pro základní nastavení Postfixu je potřeba upravit jeho hlavní konfigurační soubor, main.cf, který se nachází v adresáři /etc/postfix.

  1. Otevřete konfigurační soubor v textovém editoru, například pomocí příkazu sudo nano /etc/postfix/main.cf.
  2. Nastavte myhostname na plně kvalifikovaný doménový název (FQDN) vašeho serveru, například myhostname = mail.vasadomena.cz.
  3. Nastavte mydomain na vaši doménu, například mydomain = vasadomena.cz.
  4. myorigin by mělo být nastaveno na /etc/mailname. Ujistěte se, že tento soubor obsahuje vaši doménu.
  5. inet_interfaces nastavte na all, což umožní Postfixu naslouchat na všech síťových rozhraních.
  6. Pro zjednodušení začátku nastavte mynetworks na 127.0.0.0/8, což omezuje odesílání e-mailů jen z lokálního systému.

Po provedení těchto změn uložte soubor a restartujte Postfix pomocí příkazu sudo systemctl restart postfix.

Testování Postfixu

Pro testování, že Postfix funguje správně, můžete odeslat testovací e-mail z příkazové řádky:

  1. Použijte příkaz echo "Testovací e-mail z Postfixu" | mail -s "Test Postfix" Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., kde nahradíte Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. vaší skutečnou e-mailovou adresou.
  2. Zkontrolujte svůj e-mail, zda jste obdrželi testovací zprávu.

Instalace a základní nastavení Postfixu na CentOS 7 je relativně přímočaré. Postfix nabízí mnoho možností konfigurace, které umožňují přizpůsobit chování MTA podle potřeb vašeho e-mailového provozu. Pro pokročilé nastavení a zabezpečení je doporučeno se seznámit s oficiální dokumentací Postfixu.