Košík je prázdný

Při správě webového serveru Apache na operačním systému CentOS 7 je jednou z klíčových úloh konfigurace virtuálních hostů. Tyto umožňují serveru hostovat více domén nebo subdomén na jediném fyzickém serveru. Díky tomu je Apache ideální volbou pro hostingové poskytovatele a vývojáře, kteří potřebují efektivně spravovat různé Webové stránky. Tento článek vás provede základním procesem nastavení virtuálních hostů na Apache v CentOS 7.

Předpoklady

Předtím, než začneme, ujistěte se, že máte nainstalovaný Apache web server na vašem CentOS 7. Můžete to provést pomocí příkazu yum install httpd -y v terminálu. Také se ujistěte, že váš firewall povoluje HTTP a HTTPS provoz.

Krok 1: Vytvoření adresářové struktury

Pro každý virtuální host byste měli vytvořit samostatný adresář, který bude obsahovat veškeré soubory daného webu. Tento přístup usnadňuje správu a zabezpečení. Příklad:

sudo mkdir -p /var/www/example.com/public_html

Krok 2: Přidělení oprávnění

Je důležité nastavit správná oprávnění pro adresáře a soubory vašich webových stránek. To zajistí, že Apache může správně číst a zapisovat data, zároveň ale zachová bezpečnost systému.

sudo chown -R $USER:$USER /var/www/example.com/public_html
sudo chmod -R 755 /var/www

Krok 3: Vytvoření demo stránky pro testování

Pro testovací účely je užitečné mít v každém adresáři virtuálního hosta jednoduchou HTML stránku. To umožní ověřit, že Apache správně směruje požadavky.

echo "<html><body><h1>Success: example.com is working!</h1></body></html>" | sudo tee /var/www/example.com/public_html/index.html

Krok 4: Konfigurace nového virtuálního hosta

Apache v CentOS 7 používá konfigurační soubory pro každý virtuální host, které se nachází v /etc/httpd/conf.d/. Pro vytvoření nového virtuálního hosta vytvořte nový konfigurační soubor:

sudo vi /etc/httpd/conf.d/example.com.conf

V tomto souboru definujte konfiguraci pro váš virtuální host. Zde je základní příklad:

<VirtualHost *:80>
    ServerAdmin Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
    ServerName example.com
    ServerAlias www.example.com
    DocumentRoot /var/www/example.com/public_html
    ErrorLog /var/www/example.com/error.log
    CustomLog /var/www/example.com/requests.log combined
</VirtualHost>

Krok 5: Restart Apache a testování

Po vytvoření a uložení konfiguračního souboru restartujte Apache, aby se změny projevily:

sudo systemctl restart httpd

 

Nakonec otestujte konfiguraci otevřením webového prohlížeče a zadáním domény vašeho virtuálního hosta. Pokud je vše správně nastaveno, měli byste vidět vaši testovací HTML stránku.

 

Nastavení virtuálních hostů na Apache v CentOS 7 je relativně jednoduchý proces, který vám umožní efektivně spravovat více webových stránek z jediného serveru. Důležité je dodržovat nejlepší postupy v oblasti bezpečnosti a správy, abyste zajistili bezproblémový a bezpečný provoz vašich webových stránek.