Košík je prázdný

CentOS 7, jakožto oblíbená distribuce Linuxu pro serverové nasazení, poskytuje stabilní platformu pro běh webových aplikací. PHP, dynamický skriptovací jazyk, je klíčovým komponentem mnoha moderních webových aplikací, včetně Wordpress, Drupal a Joomla. Tento článek vás provede kroky potřebnými k instalaci a základní konfiguraci PHP na CentOS 7.

Příprava systému

Než začnete, ujistěte se, že váš systém je aktualizován. Otevřete terminál a spusťte následující příkaz:

sudo yum update

Tento příkaz aktualizuje všechny nainstalované balíčky na nejnovější dostupné verze.

Instalace PHP

CentOS 7 ve výchozím nastavení používá YUM (Yellowdog Updater Modified) jako správce balíčků. PHP a jeho moduly můžete nainstalovat pomocí YUM. Nejdříve si ověřte dostupné verze PHP:

yum search php

Nainstalujte PHP společně s nejčastěji používanými moduly:

sudo yum install php php-cli php-fpm php-mysql php-xml php-mbstring

Po instalaci ověřte verzi PHP:

php -v

Konfigurace PHP

Konfigurační soubor pro PHP, php.ini, se obvykle nachází v /etc/php.ini. Pro úpravu tohoto souboru použijte textový editor, například nano nebo vim. Příklad základní konfigurace:

sudo vim /etc/php.ini

Zde můžete upravit některé direktivy, jako jsou upload_max_filesize, max_execution_time, memory_limit a další, podle potřeb vaší aplikace.

Konfigurace Apache s PHP

Pokud používáte Apache jako webový server, ujistěte se, že je správně nakonfigurován pro spolupráci s PHP. Nainstalujte Apache:

sudo yum install httpd

A pak nastavte Apache, aby zpracovával PHP soubory:

  1. Ujistěte se, že máte v httpd.conf souboru přidanou direktivu pro zpracování PHP souborů.
  2. Restartujte Apache, aby se změny projevily:
    sudo systemctl restart httpd
    ​

 

Testování PHP

Pro ověření, že PHP správně funguje, vytvořte testovací PHP soubor v kořenovém adresáři vašeho webového serveru, obvykle /var/www/HTML:

echo "<?php phpinfo(); ?>" | sudo tee /var/www/html/phpinfo.php

Poté otevřete ve webovém prohlížeči adresu vašeho serveru následovanou /phpinfo.php. Měli byste vidět stránku s informacemi o konfiguraci PHP.

 

Nyní máte na CentOS 7 nainstalované a základně nakonfigurované PHP. Tento proces je základem pro běh mnoha různých typů webových aplikací a systémů správy obsahu. Další kroky zahrnují hlubší konfiguraci PHP a Apache, zabezpečení vašeho systému a možná instalaci dalších PHP rozšíření podle potřeb vašich aplikací.