Košík je prázdný

CentOS 7, jeden z nejoblíbenějších linuxových distribucí pro webové servery, výchozí databázový systém nahrazuje tradiční MySQL systémem MariaDB. MariaDB je fork MySQL, který byl vytvořen po obavách z akvizice MySQL společností Oracle. Nabízí vysokou kompatibilitu s MySQL, což znamená, že skripty a aplikace vytvořené pro MySQL by měly fungovat stejně i s MariaDB. V tomto článku se dozvíte, jak nainstalovat MariaDB na CentOS 7.

Příprava

Před instalací MariaDB je dobré se ujistit, že váš systém je plně aktualizovaný. Otevřete terminál a spusťte následující příkaz pro aktualizaci vašeho systému:

sudo yum update

Instalace MariaDB

Po dokončení aktualizace systému můžete pokračovat přímo k instalaci MariaDB. CentOS 7 má MariaDB dostupnou ve svých výchozích repozitářích, což zjednodušuje proces instalace. Pro instalaci MariaDB použijte následující příkaz:

sudo yum install mariadb-server

Spuštění MariaDB

Po dokončení instalace musíte spustit MariaDB. Použijte systémový správce služeb systemctl k zapnutí a spuštění MariaDB na vašem systému:

sudo systemctl start mariadb
sudo systemctl enable mariadb

Příkaz enable zajistí, že MariaDB se automaticky spustí při startu systému.

Zabezpečení MariaDB

Po instalaci je důležité provést základní zabezpečení databázového serveru. MariaDB obsahuje skript pro zabezpečení, který vám pomůže nastavit heslo pro uživatele root, odstranit anonymní uživatele, zakázat přihlášení roota na dálku a odstranit testovací databázi. Spusťte skript následujícím příkazem:

sudo mysql_secure_installation

Během procesu budete vyzváni k zadání hesla pro uživatele root a k provedení dalších doporučených bezpečnostních opatření.

Testování instalace

Pro ověření, že MariaDB běží správně, můžete se pokusit přihlásit do MariaDB pomocí příkazového řádku:

mysql -u root -p

 

Budete vyzváni k zadání hesla pro uživatele root, které jste nastavili během zabezpečení instalace. Po zadání hesla byste měli být přihlášeni do MariaDB.

 

Nyní máte na svém CentOS 7 serveru úspěšně nainstalovaný a zabezpečený MariaDB server. Tento krok představuje základ pro provozování webových aplikací, které vyžadují databázový backend. S MariaDB máte k dispozici výkonný a otevřený databázový systém, který je plně kompatibilní s MySQL, což vám umožňuje snadnou migraci a kompatibilitu s existujícími aplikacemi.