Košík je prázdný

Bezpečnost databázových serverů je klíčovým aspektem ochrany citlivých informací a systémů před neoprávněným přístupem a potenciálními kybernetickými útoky. MySQL, jedna z nejpopulárnějších databázových platforem, není výjimkou. V tomto článku prozkoumáme, jak zabezpečit MySQL server na operačním systému CentOS 7, krok za krokem.

Instalace MySQL

Před zahájením jakýchkoli bezpečnostních úprav je nezbytné mít MySQL server nainstalovaný na vašem systému CentOS 7. Instalaci můžete provést pomocí příkazové řádky:

sudo yum update
sudo yum install mysql-server

Po dokončení instalace spusťte MySQL službu a nastavte ji, aby se automaticky spouštěla při startu systému:

sudo systemctl start mysqld
sudo systemctl enable mysqld

Zabezpečení instalace

MySQL obsahuje skript pro zabezpečení instalace, který vám pomůže nastavit základní bezpečnostní opatření, jako jsou silná hesla, odstranění anonymních uživatelů, zakázání vzdáleného root přístupu a vymazání testovacích databází. Spusťte tento skript pomocí:

sudo mysql_secure_installation

Postupujte podle pokynů na obrazovce, abyste nastavili bezpečné heslo pro root uživatele a aplikovali doporučené bezpečnostní nastavení.

Nastavení firewallu

CentOS 7 používá firewalld pro správu firewallu. Pro zvýšení bezpečnosti MySQL serveru je důležité povolit pouze nezbytné síťové provoz a blokovat ostatní. Pokud je vaše aplikace hostována na stejném serveru jako MySQL, možná nebudete potřebovat povolit vzdálený přístup k databázi. Pro lokální přístup nemusíte dělat žádné změny v nastavení firewallu. Pro povolení vzdáleného přístupu však použijte:

sudo firewall-cmd --permanent --zone=public --add-service=mysql
sudo firewall-cmd --reload

Nastavení šifrování přenosu dat

Pro zabezpečení dat přenášených mezi vaším serverem a klienty MySQL je doporučeno nastavit šifrování SSL. MySQL podporuje SSL šifrování pro všechny data přenášená mezi serverem a klienty. Nastavení SSL vyžaduje vytvoření SSL certifikátů a konfiguraci MySQL serveru pro jejich použití.

Pravidelné aktualizace a zálohování

Udržování vašeho systému a softwaru aktualizovaného je základním bezpečnostním opatřením. Pravidelně spouštějte:

sudo yum update

Pro zajištění ochrany vašich dat je také nezbytné pravidelně provádět zálohování vaší databáze. Mysqldump je užitečný nástroj pro vytváření záloh vašich databází:

mysqldump -u root -p [název_databáze] > záloha_databáze.sql

Zabezpečení MySQL serveru je komplexní proces, který vyžaduje pozornost k detailům a průběžné úpravy. Sledováním uvedených kroků a neustálým monitorováním a aktualizací vašich bezpečnostních opatření můžete výrazně zvýšit bezpečnost vaší databáze na CentOS 7. Je důležité si uvědomit, že žádný systém není zcela neprostupný, ale správným přístupem a neustálým zlepšováním bezpečnostních postupů můžete minimalizovat rizika.