Košík je prázdný

Bezpečnost serveru je v digitálním světě klíčová. Uživatelé Plesku, populárního webhostingového kontrolního panelu, mají k dispozici širokou škálu nástrojů pro zajištění ochrany svých serverů. V tomto článku prozkoumáme, jak správně nastavit zabezpečení serveru v Plesku a udržet tak data v bezpečí.

Základní nastavení

Prvním krokem je zajištění základního nastavení zabezpečení. Plesk nabízí bezpečnostní průvodce, který vás provede základními nastaveními, jako je aktualizace softwaru, nastavení firewallu a konfigurace bezpečnostních politik. Je důležité pravidelně aktualizovat Plesk a veškerý software třetích stran, aby byly opraveny veškeré známé bezpečnostní chyby.

Nastavení firewallu

Plesk obsahuje nástroj Firewall, který umožňuje uživatelům snadno konfigurovat pravidla pro příchozí a odchozí spojení. Důrazně doporučujeme povolit pouze nezbytné porty a služby. Kromě toho je vhodné omezit přístup k serveru pouze z důvěryhodných IP adres.

Zabezpečení SSL/TLS

Zabezpečení spojení pomocí SSL/TLS certifikátů je nezbytné pro ochranu přenášených dat. Plesk umožňuje snadnou instalaci a správu SSL/TLS certifikátů, včetně automatizovaného vydávání certifikátů pomocí Let's Encrypt. Nastavení silných šifrovacích algoritmů a pravidelná obnova certifikátů jsou klíčové pro zabezpečení komunikace.

Ochrana proti útokům

Pro ochranu serveru proti běžným útokům, jako je brute force, DDOS a další, Plesk nabízí řadu nástrojů. ModSecurity, web application firewall (WAF), může pomoci chránit webové aplikace tím, že filtruje škodlivý provoz. Aktivace fail2ban, nástroje, který monitoruje logy a automaticky blokuje IP adresy provádějící podezřelé aktivity, je dalším efektivním krokem.

Zálohování a monitorování

Pravidelné zálohování je základním pilířem strategie zabezpečení. Plesk umožňuje konfiguraci automatického zálohování na lokální úložiště nebo cloudové služby. Kromě toho je důležité monitorovat server pomocí nástrojů Plesk nebo externích služeb, aby bylo možné rychle identifikovat a reagovat na bezpečnostní incidenty.

 

Zabezpečení serveru je nepřetržitý proces, který vyžaduje neustálou pozornost a aktualizace. Využitím nástrojů a doporučení poskytnutých v Plesku můžete výrazně zvýšit bezpečnost vašeho serveru. Důležité je také udržovat si povědomí o nových hrozbách a neustále se vzdělávat v oblasti kybernetické bezpečnosti.