Košík je prázdný

LAMP stack je oblíbená sada softwaru používaná pro hostování webových aplikací a stránek. Skládá se z Linuxu, Apache (webový server), MySQL (databázový systém) a PHP (programovací jazyk). V tomto článku se podíváme na kroky potřebné k instalaci a konfiguraci LAMP stacku na operačním systému CentOS 7.

Předpoklady

Než začneme, ujistěte se, že máte:

  • Přístup k root účtu nebo uživateli s sudo právy.
  • Základní znalosti práce v Linuxovém terminálu.

Krok 1: Instalace Apache

Apache je volně dostupný a otevřený webový server. Pro jeho instalaci otevřete terminál a zadejte následující příkaz:

sudo yum install httpd

Po instalaci spusťte Apache a nastavte ho, aby se automaticky spouštěl při startu systému:

sudo systemctl start httpd.service
sudo systemctl enable httpd.service

Pro ověření, že Apache běží, otevřete ve webovém prohlížeči adresu vašeho serveru (např. http://vaše_ip_adresa/). Měli byste vidět výchozí stránku Apache.

Krok 2: Instalace MySQL (MariaDB)

CentOS 7 používá jako výchozí systém pro správu databází MariaDB, binárně kompatibilní náhradu za MySQL. Pro instalaci použijte následující příkaz:

sudo yum install mariadb-server mariadb

Poté spusťte MariaDB a povolte její automatické spouštění:

sudo systemctl start mariadb
sudo systemctl enable mariadb.service

Nyní je dobré provést zabezpečení MariaDB spuštěním skriptu mysql_secure_installation, který vás provede nastavením hesla pro root uživatele, odstraněním anonymních uživatelů, zakázáním vzdáleného root přihlášení a odstraněním testovací databáze.

Krok 3: Instalace PHP

PHP je programovací jazyk používaný pro vývoj webových aplikací. Pro jeho instalaci spolu s některými běžnými moduly zadejte:

sudo yum install php php-mysql

Po instalaci restartujte Apache, aby byly změny provedené instalací PHP aplikovány:

sudo systemctl restart httpd.service

Pro test, že PHP je správně nainstalováno a konfigurováno, vytvořte testovací PHP soubor v kořenovém adresáři webového serveru:

echo "<?php phpinfo(); ?>" > /var/www/HTML/phpinfo.php

 

Poté přejděte ve webovém prohlížeči na adresu http://vaše_ip_adresa/phpinfo.php. Měli byste vidět stránku s informacemi o PHP konfiguraci.

 

Nyní máte na vašem CentOS 7 serveru nainstalovaný a základně nakonfigurovaný LAMP stack. Tento setup je základem pro hostování webových aplikací a stránek. Další kroky zahrnují detailnější konfiguraci komponent podle specifických potřeb vašeho projektu.