Košík je prázdný

Přístup k bezpečnému a soukromému internetovému připojení je v dnešní době klíčový pro ochranu vašich osobních údajů a firemní komunikace. VPN (Virtuální Privátní Síť) nabízí tento druh bezpečnosti tím, že šifruje vaše data a skrývá vaši IP adresu při připojení k internetu. V tomto článku se zaměříme na to, jak na operačním systému CentOS 7 nainstalovat a nakonfigurovat VPN server pomocí OpenVPN, což je jedna z nejoblíbenějších a nejvíce doporučovaných VPN technologií.

Předpoklady

Před zahájením instalace a konfigurace se ujistěte, že váš systém je plně aktualizovaný a máte oprávnění root. Mějte také na paměti, že pro úspěšnou konfiguraci VPN serveru je nutné mít veřejnou IP adresu nebo doménové jméno, které směřuje na váš server.

Krok 1: Instalace OpenVPN a Easy-RSA

OpenVPN je open-source software pro vytvoření šifrovaného VPN tunelu. Easy-RSA je nástroj, který pomáhá s vytvářením klíčů a certifikátů potřebných pro zabezpečení komunikace. Instalaci provedete pomocí následujících příkazů:

yum install epel-release -y
yum install openvpn easy-rsa -y

Krok 2: Konfigurace Easy-RSA a vytvoření certifikátů

Nastavení Easy-RSA a generování certifikátů a klíčů jsou klíčové kroky pro zabezpečení vašeho VPN serveru. Postupujte podle těchto kroků:

  1. Kopírujte vzorový adresář Easy-RSA do složky OpenVPN:
    cp -r /usr/share/easy-rsa/ /etc/openvpn/
    ​
  2. Navigujte do složky Easy-RSA a inicializujte proměnné:
    cd /etc/openvpn/easy-rsa/3.0/
    ./easyrsa init-pki
    ​
  3. Vygenerujte kořenový certifikát a klíč CA:
    ./easyrsa build-ca
    ​
  4. Vygenerujte certifikát a klíč serveru:
    ./easyrsa build-server-full server nopass
    ​
  5. Vygenerujte klíče Diffie-Hellman:
    ./easyrsa gen-dh
    ​

 

Krok 3: Konfigurace serveru OpenVPN

Nyní je čas nakonfigurovat server OpenVPN. Zkopírujte vzorový konfigurační soubor OpenVPN do složky /etc/openvpn a upravte jej podle vašich potřeb:

cp /usr/share/doc/openvpn-*/sample/sample-config-files/server.conf /etc/openvpn/
nano /etc/openvpn/server.conf

 

V konfiguračním souboru nastavte cesty k certifikátům a klíčům, které jste vygenerovali v předchozích krocích, a upravte další nastavení podle vašich potřeb.

Krok 4: Přesměrování IP a konfigurace firewallu

Aby mohly klienti přistupovat k internetu přes VPN, je nutné povolit IP přesměrování a nastavit pravidla firewallu. Toho dosáhnete úpravou systémových souborů a použitím nástroje firewall-cmd.

Krok 5: Spuštění a testování VPN serveru

Po dokončení konfigurace spusťte službu OpenVPN a zkontrolujte, zda je aktivní a běží:

systemctl start openvpn@server
systemctl enable openvpn@server
systemctl status openvpn@server

 

Pro testování se pokuste připojit k VPN serveru z klienta, který má nainstalovaný OpenVPN klient a je nakonfigurován s příslušnými klientovými certifikáty a klíči.

 

Instalace a konfigurace VPN serveru na CentOS 7 s použitím OpenVPN a Easy-RSA poskytuje silný základ pro bezpečné a soukromé připojení k internetu. Díky dodržení výše uvedených kroků můžete snadno nastavit vlastní VPN server a zabezpečit tak svou online komunikaci.