Košík je prázdný

Zapomenutí hesla root může být kritickým problémem pro správce systémů a uživatele, kteří se snaží získat přístup k důležitým funkcím a souborům na svých serverech. Naštěstí, CentOS 7 nabízí metodu, jak toto heslo obnovit, což vám umožní rychle se vrátit do systému a pokračovat ve vaší práci. Tento návod vás krok za krokem provede procesem obnovy zapomenutého hesla root na systému CentOS 7.

Příprava

Než začnete, ujistěte se, že máte přístup k fyzickému nebo virtuálnímu serveru a můžete restartovat systém a upravovat parametry zavaděče GRUB.

Krok 1: Restartujte váš systém

Prvním krokem je restartování vašeho serveru. Během procesu restartování, jakmile se objeví menu GRUB, stiskněte klávesu 'e' pro editaci spouštěcích parametrů.

Krok 2: Upravte parametry zavaděče

Na obrazovce editace najděte řádek začínající slovy linux16 nebo linux (záleží na vaší konfiguraci). Přesuňte kurzor na konec tohoto řádku a přidejte rd.break pro přerušení procesu startu systému a získání přístupu k shellu před montováním rootového souborového systému. Poté stiskněte Ctrl + X pro start systému.

Krok 3: Přepněte rootový souborový systém do režimu zápisu

Po restartu a přidání rd.break skončíte v nouzovém shellu. Zde budete muset přemontovat rootový souborový systém do režimu zápisu, abyste mohli změnit heslo. Použijte následující příkaz:

mount -o remount,rw /sysroot

Poté změňte kořenový adresář na /sysroot pomocí příkazu:

chroot /sysroot

Krok 4: Změňte heslo root

Nyní můžete změnit heslo root použitím příkazu passwd. Systém vás vyzve k zadání nového hesla. Po zadání a potvrzení nového hesla pomocí příkazu:

budete mít heslo úspěšně změněno.

Krok 5: Aktualizace SELinux informací

Pokud váš systém používá SELinux, je důležité aktualizovat politiky SELinux, aby odpovídaly novému heslu. To uděláte pomocí příkazu:

touch /.autorelabel

Krok 6: Restartujte systém

Nakonec, opusťte shell a restartujte systém pomocí příkazu exit dvakrát a poté restartujte systém pomocí příkazu reboot. Váš systém by měl restartovat a umožnit vám přihlášení s novým heslem root.

 

Obnovení zapomenutého hesla root na CentOS 7 může zpočátku vypadat jako komplikovaný proces, ale následováním výše uvedených kroků můžete snadno a bezpečně obnovit přístup k vašemu systému. Je důležité mít na paměti bezpečnostní doporučení a pravidelně měnit a zálohovat vaše hesla, abyste předešli budoucím problémům s přístupem.