Košík je prázdný

Yellowdog Updater, Modified (YUM) je jeden z nejpopulárnějších nástrojů pro správu balíčků v distribucích Linuxu založených na RPM, jako je CentOS. Umožňuje uživatelům snadno instalovat, aktualizovat, odinstalovat a spravovat software na jejich systémech. V tomto článku se dozvíte, jak YUM nainstalovat (pokud již není nainstalován), jak jej používat pro běžné úkoly správy balíčků a jak konfigurovat dodatečné repozitáře pro rozšíření dostupného softwaru.

Instalace YUM Ve výchozím nastavení by měl být YUM již nainstalován na většině systémů CentOS 7. Můžete ověřit jeho instalaci a verzi spuštěním následujícího příkazu v terminálu:

yum --version

Pokud zjistíte, že YUM není nainstalován, můžete jej nainstalovat pomocí následujícího příkazu (což je však nepravděpodobné, jelikož YUM je základní součástí CentOS):

sudo rpm -ivh yum*.rpm

 

Základní použití YUM YUM usnadňuje správu balíčků na vašem systému díky jednoduchým příkazům. Zde jsou některé z nejčastěji používaných příkazů:

  • Instalace balíčků: Pro instalaci nového balíčku použijte:

    sudo yum install nazev_balicku
    
  • Aktualizace balíčků: K aktualizaci všech nainstalovaných balíčků na nejnovější dostupné verze:

    sudo yum update
    
  • Odstranění balíčků: Pro odstranění balíčku ze systému:

    sudo yum remove nazev_balicku
    
  • Vyhledávání balíčků: Pokud si nejste jisti názvem balíčku, můžete použít příkaz search:

    sudo yum search klicove_slovo
    
  • Seznam všech dostupných balíčků: Pro zobrazení všech balíčků dostupných v repozitářích:

    sudo yum list available
    

Konfigurace repozitářů

CentOS využívá repozitáře pro správu balíčků, které obsahují software. YUM umožňuje přidávat, odstraňovat a spravovat tyto repozitáře. Přidání nového repozitáře může rozšířit možnosti softwaru dostupného pro instalaci. Pro přidání repozitáře vytvořte nový soubor .repo v adresáři /etc/yum.repos.d/ s informacemi o repozitáři.

YUM je silný a flexibilní nástroj pro správu balíčků na systémech CentOS 7, který zjednodušuje instalaci, aktualizaci a správu softwaru. Jeho jednoduché příkazy a schopnost konfigurace repozitářů činí z YUM nezbytný nástroj pro každého správce systému. Se základní znalostí příkazů YUM a konfigurace repozitářů můžete efektivně spravovat software na vašem systému a udržovat jej aktualizovaný a bezpečný.