Košík je prázdný

V oblasti správy serverů je jedním z klíčových aspektů efektivní správa diskového prostoru. Správné nastavení kvót disku může pomoci zajistit, že žádný jednotlivý uživatel nebo skupina nezabere více než spravedlivý podíl na dostupném úložišti. Tento článek se zaměřuje na to, jak na operačním systému CentOS 7 nastavit kvóty disku pro uživatele a skupiny.

Předpoklady

Před zahájením procesu nastavení je důležité zajistit, že systém má nainstalované potřebné nástroje. Můžete to provést instalací balíčku quota. Spusťte následující příkaz ve vašem terminálu:

yum install quota

Povolení kvót na souborovém systému

Než začnete kvóty používat, musíte zajistit, že jsou na vašem souborovém systému povoleny. To obvykle vyžaduje úpravu souboru /etc/fstab a přidání parametrů usrquota a grpquota k příslušným oddílům. Příklad záznamu v /etc/fstab může vypadat takto:

/dev/mapper/centos-root /                       xfs     defaults,usrquota,grpquota        1 1

Po úpravě souboru fstab je nutné restartovat systém nebo připojit oddíly znovu s povolenými kvótami.

Vytvoření a úprava kvót

Po povolení kvót na souborovém systému můžete začít nastavovat kvóty pro jednotlivé uživatele nebo skupiny. Nástroj edquota je užitečný pro editaci kvót. Pro nastavení nebo úpravu kvót uživatele použijte:

edquota -u uzivatelske_jmeno

Pro skupiny použijte:

edquota -g nazev_skupiny

Tento příkaz otevře editor, ve kterém můžete nastavit tvrdé a měkké limity pro diskové kvóty. Tvrdý limit určuje maximální množství diskového prostoru, které může uživatel nebo skupina používat, zatímco měkký limit může být dočasně překročen na krátkou dobu.

Ověření kvót

Po nastavení kvót je důležité ověřit, zda jsou správně aplikovány. To můžete provést pomocí příkazu:

quota -u uzivatelske_jmeno

Pro zobrazení kvót skupiny použijte:

quota -g nazev_skupiny

 

Automatizace správy kvót

Pro efektivnější správu kvót můžete zvážit použití skriptů pro automatizaci běžných úkolů, jako je nastavení kvót pro nové uživatele nebo monitorování a upozornění na kvóty překračující limity.

 

Správa kvót disku je důležitou součástí správy serverů, která pomáhá zajistit spravedlivé využití dostupného diskového prostoru mezi všechny uživatele a skupiny. S pomocí nástrojů dostupných v CentOS 7 můžete efektivně nastavit a spravovat kvóty disku, což přispívá k celkové stabilitě a výkonu vašeho systému.