Košík je prázdný

Instalace cPanelu na CentOS je klíčovým krokem pro správu webových serverů a hostování. cPanel je oblíbený webový hostingový kontrolní panel, který usnadňuje správu webů, databází, e-mailových účtů a mnoho dalšího prostřednictvím uživatelsky přívětivého grafického rozhraní. Tento návod vás provede kroky potřebnými k instalaci cPanelu na serveru s operačním systémem CentOS.

Předpoklady

Před instalací cPanelu se ujistěte, že váš server splňuje následující požadavky:

  • Čistá instalace CentOS 7 nebo CentOS 8. cPanel nejde nainstalovat na server, který již má nainstalované jiné software.
  • Minimálně 1.5 GB RAM, ale doporučuje se 2 GB nebo více.
  • Minimálně 20 GB volného místa na disku, ale pro produkční servery se doporučuje více.

Krok 1: Příprava systému

Nejprve je třeba se přihlásit do vašeho serveru pomocí SSH jako root uživatel. Poté aktualizujte váš systém, aby byl zajištěn nejnovější software a bezpečnostní záplaty:

yum update -y

Krok 2: Nastavení sítě

cPanel vyžaduje, aby server měl platný plně kvalifikovaný název domény (FQDN). Můžete nastavit název domény pro váš server pomocí následujícího příkazu:

hostnamectl set-hostname vase-domena.com

Nahraďte vase-domena.com skutečným názvem vaší domény.

Krok 3: Instalace cPanelu

cPanel poskytuje skript pro automatizovanou instalaci, který usnadňuje celý proces. Pro spuštění instalace použijte následující příkaz:

cd /home && curl -o latest -L https://securedownloads.cpanel.net/latest && sh latest

Tento skript stáhne a spustí instalační program cPanel & WHM.

Krok 4: Po instalaci

Po dokončení instalace můžete přistupovat k cPanelu a WHM pomocí vašeho webového prohlížeče. Pro cPanel použijte port 2083, pro WHM port 2087:

Budete vyzváni k přihlášení. Pro první přihlášení použijte uživatelské jméno root a heslo vašeho root uživatele.

 

Instalace cPanelu na CentOS je relativně jednoduchý proces, který zahrnuje přípravu systému, nastavení sítě a spuštění instalačního skriptu. Po dokončení instalace můžete využívat všech výhod, které cPanel nabízí pro správu vašeho webového hostingu. Nezapomeňte pravidelně aktualizovat váš cPanel a CentOS pro zajištění bezpečnosti a stability vašeho serveru.